Бабусі та дідусі напрокат: Франківська організація пенсіонерів має чим похвалитися


У батьків час від часу виникають ситуації, коли немає з ким залишити дитину. Завдяки дитячій кімнаті-хабу “До Ба і Ді” бабуся чи дідусь завжди можуть прийти на допомогу.

Школи нянь

62-річна Галина Плотницька, голова правління громадської організації пенсіонерів “Ба і Ді клуб”, в якій є 23 бабусь і дідусів, розповідає, що організацію вона створила в кінці 2019 року разом зі своєю подругою Вірою Терпелевич. У неї увійшли люди віком до 75 років, не зайняті, які мають сили і бажання бути корисними для інших, пише Галицький кореспондент.

Спочатку Галина Плотницька сама розробила сайт, який пізніше доробили програмісти за кошти гранту Urban Space 100. На сайті батьки могли замовити послуги няні, доглядальниці, помічника або спеціаліста з дрібного ремонту. Бабусі й дідусі виконували цю роботу й отримували додатковий дохід.

А ще в організації заснували дві школи нянь. Бо розуміли: аби запропонувати послуги няні, треба забезпечити людині відповідну підготовку. А для цього потрібно знати сучасні підходи до виховання дитини та психологію малюків. Тут охочі пройшли курси з надання долікарської допомоги, засвоїли правила супроводу дітей та відвідали інші тренінги.

Ба і Ді на карантині

Під час карантину організатори помітили, що мало пенсіонерів можуть вільно користуватися комп’ютером, а тим більше навчатися. Тому разом із “Новою енергією” вчили їх спілкуватися онлайн.

Послуга онлайн-няні не мала попиту, тож виникла ідея створити мережу дитячих кімнат, де мами могли б залишати своїх дітей і йти на роботу.

Інструмент поєднання поколінь

Тестування такої дитячої кімнати провели у творчій майстерні “Клаптик”. Далі завдяки декільком проєктам вдалось винайняти приміщення в Івано-Франківську на вул. Шевченка, 11. Тут з вересня функціонуватиме перший хаб “До Ба і Ді”.

“Хаб – це простір, де щось відбувається. У нас буде відбуватися взаємодія між бабусями й дідусями та дітками, – пояснює організаторка. – Тобто там буде відпочинково-ігрова кімната і плюс клуб для літніх людей”.

Бабусі й дідусі можуть забирати дитину з дому і приводити її в хаб, або вести її на гуртки чи до батьків – словом, куди батькам потрібно. Однак, згідно з санітарними нормами, у такому хабі має бути не більше 10 дітей на годину. Тому ціни мусять бути вищими. Година – 75 грн.

“Ми могли б стати самоокупними. Ідея мамам подобається, але час від часу з’являються такі коментарі: “Ідея прекрасна, але ціни не гуманні”, “Ви дуже дорогі”, – розповідає Галина. – Люди не хочуть розуміти, що соціальне – це не безкоштовне, а із соціальною місією».

Йдеться про роботу для пенсіонерів, вільний час для матерів та домашню атмосферу для тих діток, у яких немає бабусі чи дідуся.

«А якщо пафосно говорити, то ми даємо інструмент поєднання поколінь, – акцентує організаторка. – Тим паче ми ж не беремо людей із вулиці, вони проходять підготовку, їм треба за це платити, а звичайні няні – дорожчі”.

Режим роботи

Хаб “До Ба і Ді” працюватиме з понеділка по п’ятницю з 9 до 18 год. За потреби можуть відкриватися й у вихідні або довше працювати у будні. Тут приймають дітей віком від двох до десяти років.

“Якщо дитина перебуває з нами понад годину, то ми обов’язково гуляємо, а після того малюємо, ліпимо. З 17-ї до 18-ї у нас навчання з гри в шахи, – розповідає Галина. – А далі будемо вивчати вподобання дітей, якщо потрібно, то будуть якісь гуртки, можливо, англійська мова. Також будуть дитячий масаж і профілактична гімнастика”.

За словами організаторки, вони передбачають, що до кінця року в хаб “До Ба і Ді” на постійній основі буде ходити приблизно 50-60 дітей. До послуг хабу входять експрес-няня, дитяча кімната і клуб для літніх людей. Галина каже, що до жовтня планують розробити типовий дизайн таких хабів, а до кінця року мають намір відкрити ще один.

Світлана ТИМЧУК

До теми:

Проєкт «БА І ДІ клуб» стартував за підтримки «Малих грантів «Теплого міста».

Проєкт соціального підприємства «Вдома у БА І ДІ» впроваджується за фінансової підтримки ZagoriyFoundation.

Благодійний фонд ZagoriyFoundation був створений у 2015 році Глібом, Катериною та Володимиром Загоріями для реалізації благодійних проєктів. ZagoriyFoundation системно впроваджує накопичений поколіннями сім’ї Загоріїв досвід благодійництва, що дозволяє здійснювати винятковий внесок у розвиток України.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!