Банкіри пропонують використовувати BankID як цифровий підпис


Для розвитку онлайн-фінпослуг лише дистанційної ідентифікації за допомогою BankID недостатньо. У потенційного клієнта також має бути кваліфікований електронний підпис (КЕП) для укладення онлайн-договорів (кредитних, депозитних, відкриття рахунку).

Про це йшлося під час круглого столу на тему «BankID та що чекає на банки після приєднання до системи мобільних операторів», пише Фінансовий клуб.

«На сьогодні ми використовуємо BankID. Але невеликим гальмом є вимога наявності КЕП, яка потрібна для повної ідентифікації клієнта», – говорить директор департаменту розвитку продуктів Ідея Банку Сергій Міщенко.

Начальник проекту MobileID компанії «Київстар» Василь Мунтян пояснив, що в українців на вибір є три носія для цифрового підпису, який по суті є «оригіналом вашого паспорта, з ІПН, з вашою присутністю і вашим живим підписом власноручним».

«На сім-карту оператора, записати на токен – захищений носій, або отримати через додаток «Дія». І користувач сам вибирає для себе зручний носій», – розповів він.

Заступник голови Нацбанку Олексій Шабан зберіг свій КЕП на смартфон, але він свідомо пішов на цей ризик, про що повинен знати кожен користувач цифрового підпису. «Мають відбутися зміни в розумінні громадянами плюсів, але й ризиків, які несе володіння цим підписом в тому чи іншому вигляді – хмарі або на зовнішньому носії», – сказав він.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!