Банки продаватимуть українцям валюту лише за паспортами


Національний банк України повернув продаж українцям готівкової іноземної валюти за пред’явленням документу, який посвідчує особу.

Про це йдеться у постанові НБУ "Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 30 квітня, зареєстрованій у Міністерстві юстиції України 7 травня. Цим документом затверджена нова редакція інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України.

"Продаж банком готівкової іноземної валюти фізичним особам-резидентам у сумі, яка не перевищує еквівалент у 15 тис грн, здійснюється на підставі документа, що посвідчує особу та підтверджує резидентність (копії документів, як і раніше, залишаються в документах банку)", – інформує регулятор.

Водночас купівля банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб на суму, яка не перевищує еквівалент у 150 тис грн та операції з конвертації (обміну однієї іноземної валюти на іншу) - здійснюються без документа, який посвідчує особу, із зазначенням у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції прізвища, імені та по батькові клієнта.

Натомість, купівля банком готівкової іноземної валюти у фізичної особи-нерезидента за її згодою може здійснюватись без оформлення довідки про здійснення обміну валюти.

Як повідомляв ZAXID.NET, НБУ скасував здійснення валютно-обмінних операцій з документами наприкінці березня 2014 року.

ZAXID.NET