Без «Артеку»


Щороку діти пільгових категорій оздоровлюються у таборах Криму та Одеси.

Та через складну ситуацію, що виникла на півострові та в південних регіонах України, цьогоріч коломиянам ніде ні відпочити, ні оздоровитися. Яку альтернативу таборам «Молода Гвардія» в Одесі та «Артеку» в Криму шукатимуть для дітей пільгових категорій – читайте далі.

Щороку з 1 березня розпочинається перша зміна у таборах. Оздоровчо-відпочинковий період триває до жовтня. Зазвичай, вже цієї пори на оздоровлення до південних таборів їхало декілька дітей з Коломиї. Тепер такої змоги вже немає. На виконкомі міськради вирішили забезпечити початок роботи оздоровчих закладів не пізніше першого червня цього року.

Оскільки путівки розподіляє та надає департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської ОДА, Коломия поки що чекає їхнього рішення. Крайньої біди у відсутності змоги оздоровитися в Криму чи Одесі коломияни не бачать. Адже на Прикарпатті діє більше десятка таборів, де щороку коломийські діти пільгових категорій від 6-ти до 16-ти років відпочивають та оздоровлюються.

Насправді ж, до Криму чи Одеси щастило поїхати небагатьом пільговикам. До прикладу, путівка в «Артек» вартувала приблизно п’ять тисяч гривень. Окрім того, кількість місць у таборі обмежена. Враховуючи те, що приймає відпочинковий центр дітей не лише з України, а й з-за кордону, серед коломиян були одиниці тих, хто міг там оздоровитися.

-  Надійшли путівки для оздоровлення дітей пільгових категорій у «Молодій гвардії», що в  Одесі, – каже секретар Коломийської координаційної ради з питань літнього оздоровлення дітей 2014 року Інна Якуб’як, – втім, батьки відмовилися відправляти своїх дітей у зону воєнних дій. Хоча з інших областей, як мені відомо, діти все ж поїхали на відпочинок туди, не дивлячись на чималу небезпеку.

Коломийський відділ у справах молоді і спорту щороку забезпечує дітей відпочинком у таборах. Таким чином, у минулому 2013 році, вдалося оздоровити 32 дитини серед пільгових категорій та 152 дітей-інвалідів.

Окрім того, нині у міському відділі молоді та спорту йде мова про оздоровлення окремої категорії дітей-пільговиків біля моря.

Деякі батьки вибирають відпочинок за кордоном, – каже начальник служби у справах дітей міськради Ігор Івахнюк. – Але такі поїздки по кишені далеко не всім. Тому Коломия прагне брати приклад з Калуша та Рожнятова, де торік з міського бюджету були виділені кошти для оздоровлення дітей пільгових категорій у Греції. Звісно, нині постає питання, чи зможе місто дозволити собі такі витрати. Втім, якщо така можливість буде, думаю, її використають. Адже для деяких дітей оздоровлення біля моря це не просто захцянка, а необхідність. Така альтернатива Криму та Одесі, вважаю, є значно кращою з огляду на природу та сервіс.

"Коломийські ВІСТИ"