Більше грошей на зарплати, дороги і райради. Що чекати прикарпатцям в 2022 році


В проєкті Держбюджету 2022 передбачено більше грошей на зарплати, освіту, медицину, ремонти і доріг і навіть на діяльність районних рад.

Директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ірина Мацькевич під час наради в ОДА розповіла про базові показники бюджету 2022 року, пише Бліц-Інфо.

"Проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік передбачає доходи Державного бюджету України у сумі майже 1,3, а видатки - у сумі 1,4 трильйона гривень. Макроекономічний прогноз на наступний рік розроблений за сценарієм найбільш вірогідного розвитку економіки з урахуванням пандемії COVID-19",- каже Ірина Мацькевич.

У 2022 році прожитковий мінімум підвищуватиметься темпами, що на 2 відсоткових пункти перевищують показник прогнозного індексу споживчих цін на наступний рік і зросте на 8,2 відсотка.

"Зростання розмірів прожиткового мінімуму відбуватиметься з 1 липня та 1 грудня і становитиме для працездатних осіб: з 1 січня – 2 481 грн, з 1 липня – 2 600 грн, з 1 грудня – 2 684 гривні. Оскільки прожитковий мінімум є базовим державним соціальним стандартом, на основі якого визначаються розміри основних державних соціальних гарантій, то у 2022 році підвищуватимуться і розміри державних допомог. Для цього окремим категоріям населення у проєкті бюджету передбачено 66,6 мільярда гривень. Прогнозується і зростання мінімальної заробітної плати з 6 500 у січні до 6 700 гривень у жовтні. Передбачено видатки на встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки: з 1 січня - 2 893. з 1 жовтня 2 982 гривні",- каже Мацькевич.

Окрему увагу, за словами фінансистки, звернуть на галузі медицини, освіти та розвиток інфраструктури. Так на реалізацію програми медичних гарантій у 2022 році враховані видатки в обсязі 157,5 мільярдів гривень.

"Заробітна плата для лікарів передбачається не менше 20 тисяч гривень. Задля підтримки комунальних закладів, які не надають медичних послуг за програмою медичних гарантій, планується збереження субвенції. Для нашої області її обсяг складатиме 79,6 мільйона гривень, що менше проти минулого року на 20 відсотків або 19,8 млн гривень",- повідомила директорка департаменту.

Щодо розподілу освітньої субвенції, то як зауважила Ірина Мацькевич, в проєкті бюджету врахували пропозиції та здійснили за єдиним для всіх територіальних громад механізмом визначення розрахункової наповнюваності класів залежно від щільності учнів та відсотка населення, яке проживає у сільській місцевості.

"Для вирівнювання обсягу освітньої субвенції для окремих громад на 2022 рік застосовано нову систему вирівнювання – фінансові буфери, значення яких залежатиме від показника зміни вартості учня у конкретній громаді у плановому бюджетному періоді у порівнянні з поточним",- каже фінансистка.

Окрім того, вперше передбачені субвенції на забезпечення окремих видатків районних рад. У нас в області на виконання їх повноважень передбачено 7,8 мільйона гривень.

"За спеціальним фондом передбачено субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах – 545, 2 мільйони, що на 27 відсотків більше проти 2021 року",- підсумувала Мацькевич.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!