БК "Говерла" стартує у Суперлізі: Назад у майбутнє


Очікування фанів івано-франківської «Говерли» перед початком нового сезону Суперліги важко було назвати оптимістичними. Чутки про зменшення фінансування команди, перехід ключового гравця команди до лав найпринциповішого суперника, звична і неоднозначна плинність кадрів…

Дивлячись на команду вже за підсумками стартових поєдинків сезону в Івано-Франківську навіть почали заїкатись про повторення успіху сезону 2010/2011, коли «ведмеді» завоювали бронзові медалі першості.

І фани зелено-жовтих мають на це підстави, враховуючи безапеляційні домашні звитяги над запорізьким «Ферро» та БК «Одеса», а також вражаючу виїзну гру проти Хіміка. Обезкровлена втратою двох ключових плеймейкерів «Говерла» (Янг та Лоуренс встигли набрати по 5 фолів) склала зброю лише в овертаймі. Також на старті чемпіонату «Ведмеді» встигли здобути кубкову перемогу над нижчоліговим «СоюзБаскетУголь», де головний тренер Євген Мурзін зміг перевірити найближчий резерв команди.

Ще кілька місяців тому втрата лідера команди Кінделла Дайкса, котрий проміняв Івано-Франківськ на Львів, виглядала фатальною, але зараз здається, що цей перехід лише загартував франківську команду. Так, «Говерла» відчутно втратила в ефектності. Вже немає цих шалених, вибухових атак з слем-данками та аллей-упами. Але натомість команда відчутно додала в ефективності, граючи більш стримано, виважено та холоднокровно.

Зараз в п’ятірці легіонерів немає слабкої ланки (як Спаркс чи Убака минулого сезону). Усі на своїх місцях і всі претендують на місце у стартовому складі. В останньому розіграші плей-офф Суперліги «Говерла» найбільше постраждала від травми основного розігруючого Джіно Лоуренса. Тепер, з придбанням Андре Янга, у розпородженні Євгена Мурзіна є два рівноцінних перших номера, котрі можуть як взаємозамінювати один одного, так і знаходитись на паркеті одночасно.

Передня лінія іванофранківців також зазнала підсилення як кількісного, так і якісного. Клубу вдалось зберегти свого капітана – Тревіса Пітерсона, а також придбати нових хороших легіонерів – Джуліана Мавунга та Шеймуса Бокслі. Також до команди повернувся уродженець Івано-Франківська Роман Гуменюк – найвищий гравець Суперліги. Ці трансфери, а також прогрес Артема Чемякіна дозволяють тренеру проводити хоч якусь ротацію складу в передній лінії,  що було неможливим минулого сезону.

Головна проблема і слабке місце Говерли все та ж – українські баскетболісти. Особливо враховуючи, що цього сезону ліміт на легіонерів став жорсткішим. Максимальна кількість в заявці, як і раніше складає 5 чоловік, але тепер протягом всієї гри як мінімум один українець повинен знаходитись на паркеті. На місце в основі серед наших співвітчизників найбільше претендують лідери команди - досвідчені Павло Ревзін і Юрій Фрасенюк. Втрату Ярослава Лемика, котрий переїхав до Львова слідом за Дайксом, повинні компенсувати Роман Гуменюк та Артем Чемякін, котрому тренер довіряє все частіше.

Своєрідним «Х-фактором» цього сезону може стати новобранець команди Дмитро Ліповцев – найцінніший гравець минулого сезону Вищої Ліги України у складі севастопольського «Муссона». Кар’єра у Дмитра в дечому унікальна. Він вперше грає на такому високому рівні. До цього Ліповцев фактично був аматором, граючи у стрітбол, де добився значних успіхів. Дмитро може стати своєрідним першопрохідцем, після чого клуби Суперліги почнуть активніше слідкувати за вуличним баскетболом. Перший крок у цьому напрямку він вже зробив, вийшовши на паркет у грі проти «Ферро» і вразивши франківську публіку своїм фірмовими, унікальними дальніми кидками.

Щодо переваг «Ведмедів», то вони все ті ж – досвідчений головний тренер, командна дисципліна і організованість і звісно івано-франківська публіка, котра традиційно створює неповторну атмосферу в манежі Коледжу фізичного виховання. Цього року календар складений так, що фактично все перше коло Говерла проведе у виїзних поєдинках, зате весною, вирішальні матчі гратимуться при рідних уболівальниках.

Відколи «Говерла» вийшла у вищий баскетбольний дивізіон, вона показує стабільно високий клас, не опускаючись нижче восьмого місця. І в тому що «Ведмеді» знову вийдуть у плей-офф особливих сумнівів немає. Тож команді потрібно ставити вищі цілі і боротись за них. Наприклад повернути в Івано-Франківськ бронзові медалі чемпіонату.

Макс Чкадуа

спеціально для "Бліц-Інфо"