Центрова точка, або Де "заправляються" коломийські пияки?


Вже кілька років у Коломиї біля пам’ятника Шевченкові можна зустріти більше десятка безхатченків та пияків. Тамтешні лавки для них – замість ліжка, гранітні плити – як стіл під вечерю з пляшкою спиртного.

Ані мерія, ані правоохоронці не можуть досі з цим навести лад – тільки розводять руками. Причина перебування безхатченків та пияків у середмісті – банальна. Саме тут можна дешево, порівнюючи з магазинними цінами, «затаритися» нелегальним алкоголем.

40° для безхатченка

У центрі Коломиї придбати необлікований спирт можна у двох точках – на пл. Відродження, 19 та по вул. Чорновола, 2. Літра алкоголю кореспондентам КВ обійшлася у 32 гривні. За «чвертку» довелося викласти вісім гривень, відповідно за півлітра – 16 гривень.

Придбати спиртне не так уже й просто. «Продавчині», побоюючись неприємностей, остерігаються незнайомців. Спирт продають або перевіреним клієнтам, або людям, котрі прийшли від чийогось імені. Кореспонденти КВ придбали алкоголь після кількагодинних поневірянь завдяки безхатченку, який й розкрив всі «секрети» купівлі на точках.

«Тіньова» торгівля: плати штраф і продовжуй продавати

На пл. Відродження, 19, одразу на першому поверсі у квартирі купити нелегально спирт можна щодня з 7 години ранку до шостої вечора. У будинку по вул. Чорновола, 2, щастить запастися спиртом аж до восьмої вечора.

«Зайшовши за пляшкою, треба поводитися спокійно, без агресії, зайвого не патякати, – дає поради кореспондентам місцевий безхатченко Анатолій. – Варто одразу попередити, якщо не маєш своєї тари. У продавчині пляшок достатньо. Проте – за окрему плату».

За словами Анатолія, випити можна й одразу на точці – там можуть налити навіть 100 грамів та запропонувати закуску.

Безхатченки зізнаються: правоохоронці часто перевіряють центрові точки зі спиртним, проте найчастіше закривають лише ті, що на околицях. Власниці точок у середмісті платять штраф (інколи й поза «касу») і далі продовжують приторговувати нелегальним алкоголем.

«Зараз купити спирт можна ще біля Співочого поля та м’ясокомбінату. Ці точки ще продовжують працювати. Але там клієнтів не так й багато. У центрових точках щодня може бути в середньому півсотні покупців», – каже Анатолій.

За словами в. о. начальника Коломийського МВ УМВС Остапа Білейчука, досліджувати нелегальний продаж спиртного мають працівники податкової міліції.

«Нами неодноразово були задокументовані випадки продажу необлікованого спирту, але це не у нашій компетенції, – каже Остап Білейчук. – Ми можемо тільки реєструвати ці випадки, а досліджувати має податкова міліція».

Замість витверезника – у відділок

Саме через точки торгівлі нелегального спирту у середмісті безхатченки та пияки облюбували місце біля пам’ятника Шевченкові, – вважають у міліції.

«Ми у праві тільки скласти протокол на особу у нетверезому стані. Потім виноситься штраф – від 1 до 3 неоподаткованих мінімумів. Але більшість з тих людей – безхатченки, які не в змозі оплатити штраф, оскільки не мають ні житла, ні місця роботи, – коментує в. о. начальника міліції. – У Коломиї немає витверезників, бо офіційно такі заклади нині заборонені. Але й не створені інші установи, куди могли б доправляти безхатченків. Єдине, що можуть зробити правоохоронці – забрати п’яного у відділок до протверезіння. Але утримувати там маємо право не більше трьох годин. Потім переважно він знову повертається на попереднє місце – під пам’ятник Шевченкові».

На думку Остапа Білейчука, мерія мала б відвести місце для утримання осіб, які не мають постійного місця проживання.

До слова, на початку минулого року у ратуші планували розробити проект на тимчасове житло для безхатченків. Але все залишилося на рівні розмов.

У Коломийській санепідеміологічній станції не рекомендують споживати дешевий алкоголь з точок – для здоров’я вийде дорожче. «Згідно з регламентом СЕС по експертизі, харчовий продукт, який не має супроводжувальних документів, експертизі не підлягає. Цей продукт є небезпечним і має бути забракований. Причини – невідома сировина і технологія», – пояснюють працівники санстанції.

 «Коломийські ВІСТИ»