Через Боїнг-777 Путін перетворюється на Каддафі


Головне, щоб Київ зумів донести до світу очевидний для українців мессідж: нинішній російський режим є загрозою всьому світу

На крилах Boeing 777 компанії Malaysia Airlines війна прийшла у весь вільний світ.

Вбиті й поранені журналісти, звісно, її тривожили, але то робота в людей така – лізти в гарячі точки. Але пасажирський лайнер, який просто пролітав через український повітряний простір – це вже набагато серйозніше. Три сотні людей на борту, щонайменше половину з яких становили громадяни ЄС, громадськість союзу просто так не подарує ані брюсельській бюрократії, ані національним урядам. Європейський обиватель дуже не любить, коли його вбивають. А тим більше, коли вбивають просто так. Тож, висловлювати «глибоке занепокоєння» вже більше не вийде. Втім, Китаю, В’єтнаму, Індії та тій-таки Малайзії, чиї громадяни, ймовірно, теж були серед пасажирів фатального рейсу не вийде уникнути активних дій.

Питання, на кого буде спрямовано їхній гнів. Російська пропагандистська машина вже почала відпрацьовувати цю ситуацію, тож Києву, вочевидь, не можна зволікати. МЗС має негайно забезпечити закордонним колегам максимальний доступ до інформації про цей інцидент – в тому числі, й військової. Характер втрат українських ВПС на сьогоднішній день свідчить, що в терористів з’явились потужні зенітно-ракетні комплекси. Питання «звідки» остаточно перейшло до розряду риторичних. «Буки» це чи ні, зараз не суттєво – цілком очевидно, що освоїти техніку такого рівня за лічені дні бойовики ДНР не могли, отже йдеться про залучення як мінімум кадрових військових інструкторів, які за старою радянською ще традицією беруть безпосередню участь у бойових діях. При тому ані в Заходу, ані в Сходу не має лишатися сумнівів у тому, хто це зробив – як немає їх у нас.

Ця трагедія дає Україні безцінний шанс на здобуття перелому в інформаційній війні з Росією – але, повторюся, за умов максимальної прозорості. Правда стає найкращою пропагандою. Так було вже щонайменше двічі – коли лівійські спецслужби підірвали борт N739PA Pan American над шотландським Локербі та коли винищувач радянської ППО збив південнокорейський «Боїнг», що відхилився від курсу. Прямим наслідком для Каддафі стали багаторічні санкції з боку Заходу, а непрямим – авіаудар по Тріполі. Хоча совєтська історія тут, певно, ближча. Так от, тоді СРСР було вкрай несолодко навіть попри наявність Варшавського пакту – тодішня антирадянська медіакампанія має повне право стати хрестоматійним прикладом інформаційної війни. 

В тій історії було багато неясного, проте її наслідок очевидний: 40 дивізія ППО допомогла Рональду Рейгану переконати вільний світ у тому, що СРСР є імперією зла. Було збито малайзійський літак випадково, чи це чергова провокація Москви – наразі не має значення. Головне, щоб Київ зумів донести до світу очевидний для українців мессідж: нинішній російський режим є загрозою всьому світу. До Брюсселю, Парижа, Берліна, Риму нарешті має дійти: Путін вбиває громадян ЄС. Азія має зрозуміти: євразійські забави Москви суперечить її інтересам. Імперія зла повернулась у всій своїй підступності.

Р.S Вже після виходу статті з'ясувалося, що 23 пасажира були громадянами США. Це в свою чергу пояснює, чому Обама напряму звернувся телефоном до Путіна за поясненнями. 

Еspreso.tv