Через війну збільшився ризик інфекційних хвороб. Від чого треба вакцинуватися


Війна змусила нас спускатися у сховища і перебувати у місцях скупчення людей, збільшила ризик поранень та контакту з кров’ю інших, усе це наблизило до нас інфекційні хвороби, зокрема ті, яким можна запобігти вакцинацією.

Особливо вразливими до таких хвороб є діти і дорослі, які не мають щеплень або мають порушений графік щеплень, кажуть в Івано-Франківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень (bit.ly/3GMTpDH), дитина має отримати вакцини проти таких захворювань, як туберкульоз, гепатит В, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та хіб-інфекція.

Дорослі, щеплені за календарем, потребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10 років: у 26, 36, 46, 56 і так далі років.

"Перевірте, чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років. Подбайте також про вакцинацію (у т. ч. і бустерними дозами) проти COVID-19. Вона не входить до Національного календаря, але також є доступною і безплатною. Якщо ви пропустили якусь із доз щеплення, це не означає, що треба розпочинати серію щеплень спочатку. Проте вкрай важливо «наздогнати» пропущені дози якомога швидше незалежно від того, скільки минуло часу. Тож зверніться до терапевта, сімейного лікаря чи педіатра – спеціаліст допоможе вам скласти індивідуальний графік надолуження щеплень",- закликають у центрі.

На зображенні може бути: карта та текст

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!