Чи справді стрес призводить до появи виразки шлунку?


Стрес оточує нас повсюди: на роботі, вдома і навіть у нашому гаджеті.

Для кожного із вас не є новиною той факт, що стрес вважається найбільш поширеним тригером багатьох соматичних захворювань, зокрема у сферах кардіології, психіатрії та неврології, дерматології, ревматології і тд. 

Здавна бабусі казали, що «від нервів буде язва», тобто стрес викликає розвиток виразки шлунку та 12-палої кишки. Так чи це прадавній міф, чи реальний факт? Лікар-гастроентеролог медичного центру Оксфорд Медікал Юсипів Олександра Григорівна пропонує з’ясувати разом!

ТЕОРІЇ РОЗВИТКУ ВИРАЗКИ ШЛУНКУ

Молоді колеги гастроентерологи дивуються тому, що лікарі з минулого вважали реальними причинами появи виразки шлунку. У сучасних підручниках ми зустрічаємо їх тільки у розділі «історія». А кількадесят років тому це було реальністю, яку намагались лікувати.

Лікарі виокремлювали кілька теорій розвитку виразки шлунку, а саме:

1. Теорія дуодено-гастрального рефлексу – закид кишкового соку з 12-палої кишки, який є лужним, до шлунка, де панує кислотне середовище. Відбувається нейтралізація з виділенням великої кількості вуглекислого газу, процеси травлення у шлунку порушуються.

2. Теорія зворотної дифузії йонів водню, тобто надмірна кислотність, яка пошкоджує слизову оболонку шлунка.

3. Судинна теорія (запропонована Вірховим) – при порушеному кровопостачанні органів ШКТ, їх тканини недоотримують кисень та поживні речовини, через що виникає атрофія, недостатність екскреторних залоз і тд. Стрес входить до ланки патогенезу судинної теорії.

4. Теорія медикаментозного гастриту – прийом препаратів, особливо неселективних НПЗП, які пригнічують циклооксигеназу, а це, в свою чергу, пригнічує вироблення простагландинів, відповідальних за захист слизової оболонки.

5 Аліментарна теорія – улюблена теорія наших батьків та бабусь. Погрішності у харчуванні, нерегулярний прийом їжі, зловживання прянощами, переїдання і тд. І наше улюблене «треба їсти щось ріденьке».

Згідно із даними сучасних медичних джерел, основною причиною є інфекційний фактор, а  точніше бактерія Helicobacter pylori. Відкриття цього збудника здійснило революцію у гастроентерології та у свідомості кожного з лікарів. На відміну від наших колег з минулого, ми можемо досягти повної ерадикації збудника і ремісії захворювання, коли ще 30 років тому уражена тканина підлягала хірургічному видаленню, а пацієнт «заліковувався» симптоматично.

ЯКИМ ЧИНОМ НА ЦЕЙ ПРОЦЕС ВПЛИВАЄ СТРЕС?

Гіпертонічна хвороба, псоріаз, депресивні розлади, порушення мозкового кровообігу, невроз, нейродерміт, - список можна продовжувати на кілька сторінок. Наскільки ви здогадалися, ці захворювання об’єднує один спільний чинник, а саме стрес. Та чи можемо ми додати до цього переліку виразку шлунка?

Скажу одразу, стрес самостійно не викликає виразку. Для розвитку цього процесу необхідні інші, більш вагомі фактори. Але! Стрес значним чином СПРИЯЄ та ПРИСКОРЮЄ розвиток захворювання. Ключову роль у цьому відіграють гормони наднирникових залоз, які масово продукують гормон кортизол. Кортизол несе ключову роль у підтримці добових ритмів організму, регуляції гомеостазу, адаптації до змін навколишнього середовища. 

Під час стресу та тривоги організм виробляє надмірну кількість кортизолу, який призводить до стрибків артеріального тиску, приливів жару, загострення запальних процесів шкіри і тд. Підвищений артеріальний тиск на тлі стресу виникає при стійкому звуженні судин, в тому числі судин, які живлять органи черевної порожнини, що в рази знижує рівень живлення тканин. 

Наскільки ми бачимо, це явище наводить нас на судинну теорію розвитку виразки. Але стрес відіграє роль не теіопатогенетичного чинника розвитку виразки, а скоріш тригера. При ослабленому живленні тканин, орган стає беззахисним перед основною причиною – хелікобактерною інфекцією.

Тривалий стрес призведе до масових порушень в організмі, до зниження імунних сил, до лабільності психіки. Виразка шлунку стане для пацієнта тільки черговою неприємністю, яку не можна терпіти, а навпаки – варто негайно лікувати.

Довіртесь лікарям. Ми сформуємо для вас індивідуальний план обстежень, як лабораторних, так  і інструментальних. Ми встановимо причину і надамо професійну медичну допомогу кожному пацієнту, який звернеться в медичний центр Оксфорд Медікал.

ЯК ЗАПІДОЗРИТИ ВИРАЗКУ ШЛУНКА ТА 12-ПАЛОЇ КИШКИ?

Виразкова хвороба характерна вираженими синдромами:

- Больовий синдром – сильне відчуття болю в епігастрії, що значно погіршує самопочуття пацієнта. Біль, який виникає до 1 години після прийому їжі дає можливість запідозрити виразку шлунку, біль натще та через 3-4 години після прийому їжі – на виразку 12-палої кишки.

- Диспепсичний синдром – нудота, блювання, порушення стільця, які проявляються як закрепами, так і діареєю.

- Нейровегетативний синдром – прояви з боку нервової системи у вигляді дратівливості, різких змін настрою, пітливості, порушення концентрації уваги і тд.

Окремо ці симптоми є надто універсальними, проте, поєднавши їх в одне ціле, лікар зможе уявити повноцінну картину стану пацієнта.

Варто зауважити, що виразка шлунку може ускладнюватися перфорацією (прорив стінки органа), кровотечею, пенетрацією (прорив у сусідні органи) і навіть малігнізацією (раковим переродженням клітин). Тому,  щиро раджу не зволікати із зверненням до лікаря-гастроентеролога! Ми вам допоможемо! 

Будьте здорові!

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!