Чому на Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами


В Івано-Франківській області після оголошення пожежної небезпеки IV і та V класу представники держлісохорони перекриватимуть шлагбаумами в’їзд на територію. Вони не допускатимуть автомобілі, мотоцикли чи будь-який інший транспорт, що має двигун внутрішнього згоряння.

Про це розповів начальник відділу лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області Роман Поціхович, пише Суспільне.

"Проводитимуть постійний контроль працівники державної лісової охорони, правоохоронні органи. В’їзд у ліси обмежуватимуть для фізичних і юридичних осіб, щоб не допустити виникнення і розповсюдження лісових пожеж. Бо що більша кількість відвідувачів у лісі (у період високої пожежної небезпеки — ред.), то більша ймовірність виникнення лісової пожежі", — каже Поціхович.

Розпорядження про заборону в’їзду транспорту на територію лісів у період високої пожежної небезпеки 25 квітня 2023 року підписала голова обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Ця заборона — не є нововведенням

Ця заборона — не є нововведенням, розповідає Роман Поціхович. Та завдяки їй всі спецслужби, які попереджують чи ліквідовують пожежі, одразу після оголошення пожежонебезпечного періоду можуть починати свою роботу.

Раніше, пояснює заступник голови Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віталій Ільчишин, певний час витрачали на затвердження потрібних документів.

"Щоб видати нормативний документ — це займає час: день, два, три. Це розпорядження економить декілька днів і, якщо не дай Боже, сталася небезпека, всі служби, які дотичні до ситуації, вже можуть працювати", — говорить Віталій Ільчишин.

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Розпорядження не обмежуватиме права людей

Зі слів Ільчишина, це розпорядження не обмежуватиме права людей на користування лісом. В’їзди туди перекриватимуть лише під час високої пожежної небезпеки, яка зазвичай, пояснює метеорологиня Ірина Марчук, триває декілька днів. Загалом, за її словами, впродовж 2021 року пожежна небезпека IV класу та вище тривала 20 днів, а у 2022 — 60.

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Для обмеження в’їзду транспорту до лісу, каже начальник відділу лісового та мисливського господарства в області Роман Поціхович, працівники держлісохорони ставитимуть як тимчасові шлагбауми, так і використовуватимуть вже встановлені. Їх в області є приблизно півтори тисячі.

Що кажуть франківці?

Один зі шлагбаумів встановили декілька років тому на в’їзді в Чорний ліс, розповідає франківець Богдан Каразуб.

"Нещодавно вирили канаву для пожежної безпеки в лісі. Бо тут дуже багато людей їздять відпочивати у вихідні, у свята, бо це ж — як парк, тут дуже гарно, чистенько. І зробили такий шлагбаум тут, щоб машини не заїжджали в ліс", — розповідає чоловік.

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами
Живе поблизу Чорного лісу Богдан Каразуб. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Богдан Каразуб мешкає поблизу Чорного лісу. Чоловік каже: найчастіше сюди приходить збирати гриби. Під час своїх прогулянок щоразу зустрічає інших грибників або ж людей, які просто приїжджають, щоб відпочити у лісі. Тут, каже, у теплу пору року таких багато.

"У лісі тут поводяться достатньо чемно, не розводять багаття. Скільки я тут ходжу – такого не бачив, це — рідкість. В цьому районі таких пожеж не було. Тут більше займань було на оцих полях, тут палили траву, і це є проблемою", — розповідає Богдан Каразуб.

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Вогонь з поля, де спалювали траву, пригадує чоловік, не встигав перекинутися до лісу. Окрім того, рятувальникам вдавалося вчасно погасити полум’я на полі.

Лісові пожежі часто виникають через спалювання сухої трави

Як розповіла речниця Держслужби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області Христина Перцович, саме через спалювання сухої трави, а також необережне поводження з вогнем й спалахують лісові пожежі. З початку 2019 року по травень 2023 надзвичайники зафіксували 44 пожежі в лісах Косівського, Надвірнянського та Івано-Франківського районів, а також на території національного природного парку "Гуцульщина".

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами. Що відомо
Інфографіка: Суспільне

Їхня загальна площа склала 40 га. Більшість із цих пожеж, каже Христина Перцович, рятувальники гасили саме у період високої пожежної небезпеки.

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами
Фото: Держслужба з надзвичайних ситуацій в області

"Вогонь перекидається із сухої трави й поширюється миттєво. Якщо високий клас пожежної небезпеки, то вогонь може виникнути навіть від того, що сонячний промінь потрапив, наприклад, на пляшку і відбився. Коли високий клас пожежної небезпеки — ризик виникнення займань є надзвичайно високим", — каже Христина Перцович.

Надзвичайники рекомендують, щоб не спричинити пожежу в лісі — гасити після свого відпочинку вогонь та не відвідувати ліс у пожежонебезпечний період.

На Франківщині під час високої пожежної небезпеки в’їзди в ліси перекриватимуть шлагбаумами
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Який штраф за порушення правил пожежної безпеки у лісах

Людей, які порушуватимуть правила пожежної безпеки у лісах, притягуватимуть до адміністративної відповідальності за ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповідає Роман Поціхович. Штрафи становлять від 1 500 до 4 590 тис. грн. Якщо ж через необережне поводження з вогнем спалахне лісова пожежа — максимально людині доведеться сплатити майже 15 тис. 500 грн.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!