Чорний чай чи зелений? Переваги, шкода й кількість кофеїну в одній чашці


Чай є невід’ємною частиною наших прийомів їжі, ритуалів гостювання та навіть лікування від хвороб.

В Україні найбільш звичними й доступними сортами чаю в супермаркетах і крамницях є чорний та зелений чай, пише УП.Життя

У виданнях Healthline та ресурсах Mayo Clinic ми знайшли відповіді на питання стосовно:  

різниці в процесі виробництва;

вмісту кофеїну в обох сортах;

користі для здоров’я від вживання чаю;

шкоди та застережень від надмірного вживання чаю.

Чому з’являються два різні типи чаю?

Понад 5000 років люди п’ють чай. Листя чаю збирають з рослини виду Camellia sinensis

Для чорного чаю зібране листя скручують та залишають висихати на сонці й повітрі. Листя окиснюється та ферментується, від чого запах і смак стають ще більш виразними. 

Для зеленого чаю зібране листя обробляють гарячою парою, а відтак легко підсушують їх, щоби їхній вміст не окиснювався.  Від цього і смак, і колір чаю залишаються значно світлішими, у порівнянні з чорним чаєм.

І хоч обидва сорти роблять з рослини того самого виду, вони різняться за складом кількісно та якісно.

Яка користь для здоров’я в обох видів чаю?

І чорний, і зелений чаю добре впливають на здоров’я серця та судин. 

Обидва сорти мають високий вміст поліфенолів – сполук-антиоксидантів, що запобігають запаленням та відмиранням тканин в організмі. 

Чимало наукових досліджень пов’язують часте споживання чаю з меншим ризиком появи таких серцево-судинних захворювань, як-от атеросклероз та ішемічна хвороба серця.

Також огляд кількох десятків досліджень переконує, що часте споживання як чорного, так і зеленого чаю може знижувати тиск.

Обидва сорти чаю ефективно стимулюють нервову систему та мозок, оскільки чай містить кофеїн.

Зелений чай містить майже вдвічі менше кофеїну, ніж чорний. За даними лабораторних підрахунків Mayo Clinic, в 240 мл зеленого чаю міститься близько 30 мг кофеїну; у 240 мл чорного чаю – майже 50 мг кофеїну.

Для більшості здорових дорослих людей вживання до 400 мг кофеїну на добу вважається нормою.

Кілька наукових досліджень показують, що чай усуває аденозин, який пригнічує бадьорість та спричиняє сонливість, і водночас підвищує виділення дофаміну та серотоніну – гормонів, що підвищують настрій та самопочуття.

Кофеїн, як відомо, має ефект поліпшення концентрації та енергії, тож чай може бути здоровою альтернативою каві чи енергетичним напоям.

Зелений чай

Зелений чай містить безліч поліфенолів, що мають низку корисних властивостей для різних органів і систем нашого організму. Зокрема, науковці говорять про зв’язок між вживанням зеленого чаю й меншим ризиком розвитку ракових пухлин у тілі.

Найбільш потужним компонентом в зеленому чаї є сполука, що має назву "ґаллат епіґаллокатехіну" (англійською Epigallocatechin-3-Gallate, EGCG). Саме з цією сполукою пов’язують левову частку позитивних властивостей зеленого чаю на наше здоров’я та організм.

 Фото: tankist276/Depositphotos 

Підсумковий аналіз кількох клінічних досліджень, лабораторних експериментів та спостережень, здійснений в Mayo Clinic, підтверджує цей зв’язок. Зокрема, вони встановили, що молекули ґаллату епіґаллокатехіну, які містяться у чаї:

🍵як антиоксиданти нейтралізують пошкодження клітин від вільних радикалів;

🍵блокують ангіогенез злоякісних пухлин та пошкоджених тканин – себто блокують утворення нових кровоносних судин до ракових клітин і не дають їм рости;

🍵стримують цикл життя ракових клітин, які безконтрольно діляться та поширюються та в окремих випадках спричиняє апоптоз (відмирання) пошкоджених клітин;

🍵мають антибактеріальні властивості, що знижує ризик розвитку раку шлунку.

Також окремі наукові роботи говорять про позитивний вплив зеленого чаю на здоров’я печінки та нервової системи через свій вміст таких поліфенолів. 

До прикладу, кілька досліджень свідчать, що вживання зеленого чаю зменшує кількість амілоїдних бляшок – причини синдрому Альцгеймера. 

У дослідах на мишах науковці підтвердили, що сполуки в зеленому чаї зменшують ризик стеатозу печінки.

Отже, зелений чай добре впливає на здоров’я серця, печінки, нервової системи та може суттєво зменшити ризик розвитку ракових пухлин.

Чорний чай

Чорний чай містить групу поліфенолів – теафлавіни, що містяться лише в чорному чаї. Як і всі поліфеноли, теафлавіни мають дуже добрі властивості як антиоксиданти.

Вони захищають жирові тканини в організмі від вільних радикалів, а також поліпшують стан кровонсних судин і стінок серця. Також теафлавіни можуть знижувати рівень цукру та холестеролу в крові.

   Фото: samotrebizan/Depositphotos 

Ба більше, науковці знайшли зв’язок, шо теафлавіни можуть усувати зайві жирові клітини й підтримувати здоровий індекс маси тіла.

Ще одне дослідження на тваринах показало, що вживання чорного чаю може знизити ризики появи бляшок у судинах, зменшуючи запалення тканин, й збільшувати рівень оксидів азоту, що допомогають здоровим скороченням судин.

Застереження та можлива шкода

Хоча ми перелічили чимало корисних властивостей чаю для здоров’я, його надмірне вживання може нести певну шкоду та ризики.

Довідник британської Національної служби здоров’я містить застереження від надмірного вживання чаю з цукром. Передусім тому, що гарячі напої в поєднанні з цукром шкодять емалі зубів.

Також кофеїн сприяє частішому сечовипусканню, тому людям з розладами сечового міхура (зокрема, енурезом) потрібно вживати альтернативні напої або чай без кофеїну. 

Чай містить таніни – сполуки, які містяться також у більшості фруктах та ягід і відповідають за гіркий смак. Таніни сполучаються з мінералами й зменшують їхнє засвоєння організмом. Тому для більшої поживності чай краще вживати між прийомами їжі.

Тож який сорт чаю краще пити: зелений чи чорний?

У цій статті ми перелічили кілька корисних властивостей, що спільні для обох видів чаю – це і користь для здоров’я нервової, і серцево-судинної систем.

Зелений чай містить майже вдвічі меншу кількість кофеїну, ніж чорний, тож він є кращим для людей, чутливих до кофеїну. Проте обидва сорти є чудовими стимуляторами нервової системи, особливо порівняно з кавою.

Зелений чай має ще одну перевагу. Він містить L-теафлавін, котрий має заспокійливу та пом’якшувальну дію, тож вживання зеленого чаю буде воднораз і стимулювати, і заспокоювати нервову систему. 

У будь-якому разі кожному до смаку різні сорти чаю. Проте можна напевно сказати, що вживання кількох філіжанок чаю на день корисне й аж ніяк не загрозливе для вашого здоров’я.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!