Чим загрожує прикарпатцям надмірна спека?


Літня спека може загрожувати здоров’ю людей. Під час високої температури за вікном організм страждає від зневоднення та дефіциту фізичної активності, люди погано сплять. Пряме сонячне проміння негативно впливає на самопочуття. Групу ризику становлять люди похилого віку, діти, а також ті, хто страждає на серцево-судинні захворювання.

За словами головного терапевта Головного управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА Лариси Боришкевич, існує прямий зв’язок між спекою та серцево-судинними захворюваннями. У гарячу пору року найчастіше виникають інфаркти, інсульти, відбувається загострення ішемічної хвороби серця, гіпертонії. Це пов’язано з тим, що організм втрачає багато рідини та мінеральних солей – калію, магнію тощо. Відбувається згущення крові, виникає додаткове навантаження на серце. Психіатри ж стверджують, що людина, яка страждає від спеки відчуває тривогу та напругу, а це підвищує ризик агресивної поведінки і конфліктів з оточуючими.

Проблема надмірної спеки є дуже актуально, особливо зараз, коли градусник показує понад 30 градусів. На протязі 10 років не тільки вчені але і все населення почало спостерігати зміни у кліматі. Це зумовлено тим, що внаслідок життєдіяльності людства збільшується кількість викидів вуглекислого газу і таким чином руйнується озоновий шар. А також у великій кількості на поверхню Землі проникає ультрафіолет, який має свій шкідливий вплив. Через накопичення вуглекислого газу у атмосфері посилився парниковий ефект. Тому й спостерігаються глобальні зміни, які проявляються періодами спеки, що раптово змінюються на періоди гроз, шквалів, градів. Тепер щороку ми бачимо більш тривалі періоди спеки, які раніше спостерігались раз на декілька років. В минулому це не було характерно для території України, а тим більше для Прикарпаття.

«Підвищена температура звичайно має свій вплив на організм людини, який, в першу чергу, веде до розширення кровоносних судин. З іншої сторони під час підвищення температури шляхом конвекції, відбувається випаровування рідини з поверхні тіла, а разом з нею можливо і непомітно для самої людини виходять електроліти. Тобто виходить велика кількість речовин, таких як це калій, натрій і хлор, без яких неможливе нормальне функціонування всіх наших органів, а в першу чергу серцево-судинної системи. Небезпечною спека є через перегрівання та різкого перерозподілу крові, через які спостерігаються різкі коливання тиску вверх-вниз, а також можуть відбуватись зміни в центральній нервовій системі людини, які ведуть до судорог, а в деяких випадках і повної втрати свідомості. Порушення електролітного балансу, особливо порушення калієвого обміну веде до порушення серцевого ритму. А це може привести до серйозних розладів, таких як аритмія, що може спричинити і зупинку серця», - розповідає пані Боришкевич.

Як зазначає Лариса Михайлівна в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо», небезпечною спека є для різних вікових категорій людей, але все залежить від організму, тобто від чутливості тої чи іншої людини до перегрівання. При тривалому перебування на сонці, в найспекотніший період дня можуть виникати скарги на слабість, головокружіння, порушення дихання, почервоніння, або навпаки парадоксальне збліднення шкіри, підвищення артеріального тиску, яке може змінюватись його зниженням, порушення ритму серця, і аж до судом, втрати свідомості та розвитку клінічної смерті.

Тому медики рекомендують вживати профілактичних заходів.

«В той період коли очікується спека, для всіх категорій населення, а особливо маленьких дітей і людей старшого віку бажано уникати прямої дії сонячного проміння. Особливо небезпечним вважається період з 12 до 16 години, а в період коли спека тривала, то цей небезпечний період часу збільшується з 11 до 17 години. Тобто в цей час варто намагатися знаходитись в приміщенні. А якщо все таки доводиться виходити в цей час на вулицю, то потрібно обов’язково носити головний убір, панамку чи шляпку. А також варто носити просторий одяг з натуральних тканин, таких як шовк, бавовна, льон, які забезпечують терморегуляцію», - пояснює головний терапевт області.

Крім того, Лариса Боришкевич рекомендує в період спеки дотримуватись питтєвого режиму. Для підтримання водного балансу потрібно вживати більше рідини невеликими порціями, але часто. Хоча існує думка про те, що влітку не так хочеться їсти як пити. На це медики відповідають, що їсти треба тоді коли в цьому є потреба, головним в період спеки є збереження водного балансу.

«Навіть без відчуття спраги певну порцію рідини потрібно часто вживати. Проте це може бути не будь-яка рідина. Під час спеки протипоказані підсолоджені води, міцні чаї та кави, і тим більше алкоголь, навіть пиво. Незважаючи на те, що пиво широко рекламують як напій, який втамовує спрагу, насправді це не так, бо цей напій також належить до алкоголевмісних продуктів. Найкраще пити неміцний охолоджений чай з лимоном, чай з м’ятою, мінеральні води, несолодкі компоти, узвари. Що ж до харчування, то воно впливає на той же електролітний обмін речовин, на серцево-судинну, нейролінгвістичну системи людини. Тому харчування в спекотний період часу повинно бути таким, щоб воно стимулювало нашу імунну систему і підтримувало її на відповідному рівні. В першу чергу влітку потрібно вживати овочі, фрукти, а також не перевантажувати свій організм жареним м’ясом чи копченостями», - розповідає пані Боришкевич.

Лариса Михайлівна радить людям, які мають проблеми зі здоров’ям, особливо проблеми з серцево-судинною системою і приймають різні препарати, дуже серйозно відноситись до свого перебування на сонці. А людям, які приймають нейротропні, психотропні, сечогінні, деякі кардіологічні препарати, які контролюють ритм серця, рекомендується в спекотний період обов’язково консультуватися з лікарем, щодо прийому медикаментів.

Як розповідає пані Боришкевич, кількість викликів швидкої допомоги зі скаргами на серцево-судинні проблеми в спекотний період часу зростає на 10 відсотків. І люди у яких є серцево-судинні захворювання в цей час частіше звертаються за допомогою до лікарів.

Також варто зауважити, що після тривалого перебування на сонці може розболітися голова. Але медики не радять за будь-якої нагоди тягнутися за Цитрамоном чи іншими аналогами. Спершу варто поміряти тиск, щоб знати який краще препарат можна використати. Для того, щоб зняти головний біль потрібно зайти в прохолодне приміщення, побути деякий час там, випити прохолодної води, можливо поїсти. Спішити лишній раз пити таблетки медики не рекомендують.

Якщо ж людина отримала сонячний удар, то в першу чергу потрібно надати їй допомогу.

«Потрібно перемістити людину в затінок, або в приміщення, розстібнути стискаючий одяг, забезпечити доступ повітря, накласти прохолодні компреси на голову, потилицю, на шию, та на ті ділянки де є найбільше розміщення судин. Після цього дати випити прохолодної води і спостерігати за людиною. Якщо вона не повністю прийшла до себе, то потрібно викликати швидку допомогу. А в особливо важких випадках, коли у людини судоми, або вона втратила свідомість - необхідно обов’язково викликати швидку допомогу. Тому що на фоні цих симптомів може розвинутись інсульт чи інфаркт», - радить головний терапевт області.