"Дайте дитині свисток". Прикарпатський рятувальник розповів про безпеку в горах


Від початку 2021 року надзвичайники Івано-Франківщини врятували у Карпатах 89 людей. Із них 36 були травмовані.

Начальник 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Держслужби з надзвичайних ситуацій в області Тарас Бринда розповів Суспільному про те, як підготуватися до мандрівки у гори, що потрібно із собою взяти, та чи варто брати дітей із собою в подорож.

"Ретельно підготуйтеся і зареєструйте свою мандрівку"

Щоб не заблукати у горах, гірський рятувальник Тарас Бринда радить сумлінно підготуватися до мандрівки. Маршрут потрібно обирати такий, який відповідає фізичній підготовці, досвіду і знанням туриста.

"Друга важлива порада — ретельно і докладно сплануйте мандрівку, дізнайтеся якомога більше про маршрут. Знайдіть якусь карту, дістаньте інформацію з Інтернету чи скачайте на смартфон навігаційну програму з маршрутом", — каже Тарас Бринда.

Ще одна порада гірського рятувальника стосується екіпірування.

"Візьміть відповідний одяг, взуття, наплічник. Якщо мандрівка одноденна, то це — одне спорядження. Якщо ж вона передбачає ночівлю, це — зовсім інше спорядження. Тоді потрібно мати ще спальник, каремат, намет, запас їжі", — розповідає Тарас Бринда.

За його словами, мандрівку потрібно зареєструвати у пошуково-рятувальних підрозділах. Повідомити, коли ви йдете в гори, з ким йдете, коли плануєте повернутися. Також потрібно залишити рятувальникам свої контакти. Таку ж інформацію треба залишити своїм родичам чи друзям.

"І, звичайно, перед походом в гори уточніть інформацію про прогноз погоди. Якщо умови несприятливі, потрібно відкласти мандрівку", — каже Тарас Бринда.

"Негайно повідомляйте рятувальників, якщо заблукали"

Якщо ж все-таки ви заблукали в горах, треба негайно повідомити про це рятувальників і надати якомога більше інформації щодо обставин події. Тарас Бринда каже, що це допоможе провести невелике розслідування і встановити можливі зони перебування людини, яка заблукала.

"Найперше, якщо ви загубилися в горах, візьміть невелику паузу і заспокойтеся, обдумайте свої дії. Можливо, вам вдасться знайти шлях. Якщо не вийде відразу повернутися, треба повідомити, що з вами трапилося, якщо є така можливість. Бо дуже часто в горах є обмежене покриття мобільних операторів, і не завжди це можна зробити. Тоді треба походити з боку в бік і відшукати це покриття", — каже Тарас Бринда.

За його словами, дітям краще залишатися на тому місці, на якому загубилися, так швидше можна буде їх знайти. Дорослим — теж, але, якщо зв’язалися з рятувальниками, треба виконувати їхні вказівки.

"Дітей до 5 років брати в гори не рекомендуємо"

За словами Тараса Бринди, коли губиться у горах дитина, її пошуки ускладнюються тим, що діти дуже мобільні і доволі швидко пересуваються.

"Зазвичай у таких дітей поєднуються розум, фантазія і логіка, яка відрізняється від логіки дорослих. Дітей можна брати в гори, але батьки і діти повинні бути до цього готові. Усе залежить від підготовки батьків, від їхнього досвіду походів. Все дуже індивідуально. Але дітей до 5 років брати в гори ми все-таки не рекомендуємо. Часто дорослі потрапляють у важкі ситуації, а якщо є дитина, це значно ускладнює ситуацію", — каже гірський рятувальник.

Якщо все ж ви наважилися взяти дітей у гори, Тарас Бринда рекомендує:

не залишайте їх за жодних обставин без нагляду;

придбайте дитині найпростіший мобільний телефон з ліхтариком і навчіть ним користуватися. Таким чином ви зможете зателефонувати, якщо щось трапиться, і якщо буде хоч мінімальне покриття, телефон зможуть відстежити рятувальники;

одягніть дитину у яскраве вбрання. Так батькам буде легше за нею стежити. І якщо щось трапиться, також легше буде знайти її на місцевості. Окрім того, одягніть дитину відповідно до погоди. Пам’ятайте, що у горах завжди холодніше;

можна дитині дати свисток, наприклад, прикріпити на блискавку чи покласти до кишені. Навчити ним користуватися і попросити свистіти, коли відстане або загубиться. Тому що, якщо дитина буде кричати і кликати на допомогу, у неї дуже швидко сяде голос. А свисток допоможе повідомити про її місце перебування.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!