Депутатів просять відхилити законопроєкт про "20 тисяч євро повнолітнім"


Аналітичні центри просять народних депутатів не підтримувати законопроєкт про економічний паспорт, адже він несе низку економічних загроз.

Про це йдеться у публічному зверненні, що опублікував Центр економічної стратегії, пише Економічна правда.

Аналітики зауважують, що значна частина ренти на користування надрами, з якої і планують виплачувати кошти повнолітнім, йде на фінансування суспільно важливих видатків. А саме, освіти, охорони здоров’я, допомоги малозабезпеченим родинам, видатків Пенсійного фонду тощо. 

Відтак перенаправити її на інші цілі означає зменшити доступний фінансовий ресурс для покриття цих потреб. 

Крім як перенаправити суспільно важливі видатки фінансувати фонд можливо шляхом збільшення бюджетного дефіциту. Передбачено, що фонд не зможе інвестувати кошти у жодні інвестиційні інструменти за винятком держоблігацій.

"Тобто Фонд по суті одразу повертатиме кошти бюджету. Це означає збільшення державного боргу країни, обслуговування якого лягатиме на плечі кожного наступного уряду, причому обсяг цих зобов’язань постійно зростатиме", – зазначають аналітики.

Вони зауважують, що фонди майбутніх поколінь вже реалізовані у країнах-експортерах нафти або газу, однак Україна перебуває зовсім у іншому становищі. Крім того, ніхто з них не інвестує кошти у власний суверенний борг, а натомість вкладають гроші переважно за кордон у фінансові інструменти, які приносять прибуток.

"Рішення про створення фонду – це щорічне нарощування боргу зараз задля отримання політичних дивідендів (популізму) сьогодні", – резюмують у ЦЕС.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!