Депутати ухвалили законопроект про електронне декларування з правками Порошенка


Верховна Рада України ухвалила законопроект про електронне декларування майна високопосадовцями з урахуванням пропозицій президента.

За документ в цілому віддали свої голоси 278 депутатів. Перед голосуванням законопроект одноголосно підтримав на екстреному засіданні і комітет з питань протидії корупції, пише Радіо свобода.

16 лютого Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання службовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру у 2016 році». Втім, після публічної критики і переговорів з представниками ЄС президент наклав на нього вето і запропонував внести правки, як погодили з Євросоюзом.

Президент повідомив, що серед основних змін, які пропонуються, є зобов’язання всіх високопосадовців подати електронні декларації вже в 2016 році, а не у 2017, як це було раніше. Так само у документі запроваджується кримінальна відповідальність за значні порушення у декларуванні. Водночас саму відповідальність послаблено – вона настає лише якщо сума невідповідності перевищує 250 мінімальних заробітних плат, тобто більше ніж 300 тисяч гривень.