Для втечі потрібен напарник і 10 тисяч доларів


У середу 56-річного Петра Мельника, екс-ректора Податкової академії і колишнього народного депутата-"регіонала", оголошено в міжнародний розшук.

Печерський райсуд Києва змінив запобіжний захід із домашнього арешту на утримання під вартою. І визначив розмір застави — майже 23 млн грн. 9 серпня Мельник утік із будинку сестри в місті Ірпінь під Києвом, де перебував під домашнім арештом. Його підозрюють у вимаганні хабарів 40 і 80 тис. грн від батьків двох абітурієнтів.

— Будинок зовні не контролюють. Тож достатньо було, щоб неподалік чекала людина на машині. Через два квартали авто міняють — і свобода. Доки оперативники зметикують, передадуть орієнтировку — це хвилин 20. А у випадку з Мельником міліції потрібно було ще більше часу, щоб виїхати на місце, — каже співробітник столичного детективного агентства "Конрад" Ігор, 42 роки, прізвища не називає. Він підполковник міліції у відставці, працював у карному розшуку. Розповідає, як міг утекти колишній депутат.

Що потрібно, аби заховатися?

— Хоча б один напарник і 10 тисяч доларів. Цього достатньо, щоб протриматися рік. Оптимальний варіант — у невеликому місті, селищі чи обласному центрі.

— Виїхати з міста можна у звичайному авто зі слаботонованими вікнами. — продовжує Ігор. — Орендувати житло за оголошенням в інтернеті. Товариш купить квитки, продукти. Підстрахує там, де треба показувати документи й обличчя. Щоб людині рівня Петра Мельника сховатися — не обов'язково виїжджати з країни.

А міг туди втекти?

— Перетинати кордон найпростіше автобусом або поїздом. У прикордонників та митників такий вал роботи, що в сонні обличчя пасажирів майже не дивляться. В окулярах, за паспортом товариша виїхати нескладно. Або "втратити паспорт" і за три дні з новим фото відновити. Зрештою, бороду наліпив — і полетів літаком під чужим іменем. Там шукати чужих ніхто не буде. Розрахунок тільки на те, що людина по дурості зробить ще щось і її перевірять по базах.

На чому втікачі проколюються?

— Не можна використовувати своїх документів, кредитних карток, мобільного телефона. Обов'язково змінити зовнішність: наліпити бороду, відростити вуса, вдягнути неоптичні окуляри.

Ховаються поблизу чи якнайдалі?

— У силових структурах немає таких понять, як "далеко" чи "близько". Можна сховатися скрізь. Має значення, село це чи місто. У селі всі одне одного знають, телевізор дивляться. Дільничний одразу вирахує. А в Дніпропетровську, наприклад, хто вас знайде?

Який час непідготовлена людина може переховуватися?

— Непідготовлених людей зараз не існує. В інтернеті є відповіді на будь-які запитання.

Який зв'язок із родичами може мати втікач?

— Єдиний безпечний варіант — не спілкуватися. Найменш безпечний — через кур'єра в усній формі передавати інформацію. Або купувати разові мобільні телефони і знищувати після дзвінка, змінювати місце перебування.

 
Оксана ХУДОЯР Gazeta.ua