Думали, що доза замала, - посадовці пояснили, як на Прикарпатті зіпсували 492 вакцини


В Україні за весь час щеплення проти коронавірусу забраковано лише 583 дози індійської вакцини AstraZeneca (Covishield), яких було розбито або пошкоджено. З них - 492 дози зіпсували на Прикарпатті.

Під час програми "Позиція Галичини" на ОТБ Галичина посадовці облдержадміністрації розповіли, у чому ж причина такої великої цифри, пише Бліц-Інфо.

 Керівник обласного департаменту охорони здоров'я Володимир Дзьмбак пояснив все неправильним дозуванням при наборі вакцини з флакону. 

"Мобільні бригади, які проводять вакцинацію, дуже переживали, аби набираючи у шприц дозу, вона була повноцінна. Аби не зменшити дозу та очікуваний ефект від вакцинації. На даний час додатково проведено навчання, ми подивилися з експертами і ці питання вже виключені. Наразі все йде згідно з інструкціями і це питання вже закрите", - запевнив посадовець. 

На уточнююче питання від телеведучої, чи медики набирали більше необхідної дози, Дзьомбак переконує, що дозу кололи правильну. 

"Ні, більше не набирали. Просто коли у флаконі залишається доза, то здається, що там замало. А з іншого добирати не можна. І той момент, коли здавалося ніби у флаконі залишалося замало, то ту дозу вже не кололи. Найбільше переживалося, що ці дози могли бути десь передані. Але таких зловживань нема, технологія вакцинації вже відроблена, і ці питання вже зняті", - запевнив посадовець.

Головний санітарний лікар області Руслан Савчук запевнив, що вакцину ніхто не перепродував.

"Я хочу авторитетно заявити, що ці дози не пішли кудись за комерційною складовою. Жоден працівник мобільної бригади, чи пункту щеплення ці дози кудись на комерційній основі не пустив. У цьому я впевнений. Просто технічний момент - коли набирали з флаконів, виникала ось така ситуація. Це було в один день, це протягом часом. Всі дані щодо вакцинованих заносять у програму МОЗ, і всі ці дози бачить Центр громадського здоров'я. Протягом чотирьох тижнів у нас немає цих порушень, аби була допущена можливість розлиття оцих доз", - запевняє Руслан Савчук. 

До теми: На Прикарпатті найбільше в Україні зіпсували флаконів із вакциною AstraZeneca

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!