Експерт-кримінолог Ганна Маляр — про заклики Коцаби: Свобода язика від мозку – це не свобода слова


Кандидат юридичних наук, експерт-кримінолог Ганна Маляр вважає, що ознак державної зради у діях блогера Руслана Коцаби немає, бо в самій статті чітко перелічені три діяння громадянина України, які можна кваліфікувати як зраду.

Це – перехід на бік ворога у воєнний час, шпигунство або надання іноземній державі чи організації допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Сам ролик таких дій не містить.

У своєму блозі на Украйнській правді Ганна Маляр пише, що СБУ може мати дані про допомогу блогера іноземній державі в проведенні підривної діяльності проти України шляхом, скажімо, участі чи сприяння інформаційній експансії з боку іншої держави. На користь цієї версії може служити активна ротація “громадянської позиції” блогера на багатьох російських каналах та його персональна участь у численних програмах.

“Але нам про те, яку інформацію має в розпорядженні СБУ, нічого не відомо. Тому, ми можемо кваліфікувати лише очевидний для нас факт – створення та розповсюдження антимобілізаційного ролика, який містить активні заклики до ухилення від мобілізації. Такі дії можна вважати перешкоджанням законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період, що передбачено статтею 114-1 Кримінального кодексу”, пояснює експерт.

“Звісно, тут ще багато питань і поза межами кримінального законодавства. Приміром, чи правомірно цей блогер називає себе журналістом? І чому професійна спільнота для початку не з’ясувала – колега він їм чи самозванець. Цікаво було б ознайомитись з його професійним журналістським доробком.

Друге питання – чому наше, досить освічене, суспільство плутає заклик до вчинення злочину із громадянською позицією? Адже ухилення від призову за мобілізацією, до якого закликав блогер, – це злочин, 336-та стаття ККУ. Так само можна закликати людей до вчинення крадіжки, зґвалтування, вбивства й говорити, що це така громадянська позиція”, йдеться у блозі.

На думку Ганни Маляр, ця історія з роликом та затриманим блогером повинна була трапитись для того, щоб усі ми відчули відповідальність за власні слова.

“Не варто плутати свободу слова з неконтрольованим словесним потоком власної свідомості. Ваша свобода висловлювань закінчується там, де починаються права інших людей. Якщо ваші слова завдають шкоду людині або безпеці держави, ви будете за них нести відповідальність. Інтернет порівняно нове явище в нашому житті, і не всі усвідомлюють, що висловлювання в інтернеті – ютьюбі, соцмережах, на форумах, у коментарях – теж можуть потягти відповідальність. Враховуючи, що проти України ведеться гібридна війна, кожному дорослому українцю варто розуміти, де та межа, після якої ваша критика влади перетворюється на зброю проти держави та вас, як громадянина. І нарешті, перш ніж публічно висловлюватись, дайте собі відповідь на питання – чи настільки є цінною ваша особиста думка, аби заради її оприлюднення вчинити злочин?”, акцентує експерт-кримінолог.

Як повідомляли ”Вікна”, Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента, у якому закликав усіх адекватних людей відмовитися від мобілізації.

Днями його затримали за ухвалою суду в рамках “розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України”(державна зрада).

Івано-Франківський міський суд ухвалив залишити його під вартою на період проведення слідства.