Експерти розповіли, коли слід скуповувати долар


Вчора торги по долару на міжбанківському валютному ринку відкрилися в діапазоні 12,15-12,35 грн., але вдень котирування піднялися до рекордного рівня - до 12,65 грн. за один $,, що чекає вітчизняну валюту в найближчому майбутньому

Виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук розповів "Діловій столиці", що на нинішньому тижні скачки пояснюються політичною кризою в країні, пов'язаним з можливою відставкою уряду. 

Він викликав настороженість з боку МВФ та інших донорів. За прогнозами пана Боярчука, курс зміцниться після закінчення військових дій в Україні. Найоптимістичніші прогнози - 10,5 грн. за долар, але, скоріше за все, курс буде коливатися в районі 11-12 грн. 

У старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя менш райдужні перспективи на майбутнє. Він запевняє, що курсу менше 12 грн. за долар чекати не варто. "Багато що залежить від ціни на газ для України та бажання МВФ підтримувати нашу економіку. Якщо ціна на газ буде менше $ 400 і міжнародні організації не відмовлять в допомозі Україні, подальшого обвалу національної валюти не буде", - зазначив експерт.