ЄС нагадав Януковичу про свободи. Представник ЄС Кетрін Ештон їде в Україну


Президент Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу нагадав президенту Віктору Януковичу про необхідність поважати громадянські свободи українців, проявляти стриманість та вирішити ситуацію, що виникла в Україні шляхом діалогу із опозицією

Як повідомила спікер Баррозу Піа Ахрінкільде, про це Баррозу заявив у ході телефонної розмови з Януковичем, яка відбулася 8 грудня.

Як зазначено у повідомленні, президент Єврокомісії знову заявив про необхідність ухвалити політичне рішення щодо існуючого напруження у країні "шляхом діалогу з опозицією та громадянським суспільством".

Також Барозу нагадав про необхідність "поважати громадянські свободи" та виявляти "максимальну стриманість".

Згідно з повідомленням, наступного тижня Київ відвідає верховний представник ЄС Кетрін Ештон для того, щоб "підтримати вихід з політичної кризи, що склалася".

Окрім того Барозу нагадав про позицію та готовність ЄС щодо підписання угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, "щойно буде виконано усі умови".

Як відомо, 2 грудня, після розгону Майдану та дій "Беркуту" щодо мирних мітингувальників у Києві 30 листопада на 1 грудня президент Баррозу вже мав розмову з президентом Януковичем за ініціативи останнього. 

Тоді Баррозу закликав усі політичні сили до стриманості та наголосив: "Дуже важливо, щоб українська влада негайно розпочала співпрацю з політичними силами. Лише мирне та політичне вирішення конфлікту є єдиним шляхом для України".

"Президент Віктор Янукович погодився з таким підходом і підтвердив намір провести розслідування у застосуванні сили з  боку української міліції та інформувати громадськість про результати", - зазначалося у повідомленні.

Українська правда