Європа на порозі війни масштабу, який, як вважалося, лишився в історії, – Столтенберг


Держави – члени НАТО мають активізувати свою допомогу Україні з огляду на ситуацію на полі бою. Росія продовжує тиснути вздовж лінії фронту, тому союзники мають залишатися непохитні в підтримці ЗСУ.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів закордонних справ у штаб-квартирі Альянсу, передає кореспондентка 24 Каналу у Брюсселі.

Крім того, керівник НАТО зазначив, що Кремль продовжує здійснювати нові масштабні атаки на українське цивільне населення, а також на інфраструктуру.

"Сьогодні Європа стоїть перед обличчям війни такого масштабу, який, як ми вважали, залишився в історії", – сказав Столтенберг.

За його словами, попри те що союзники продовжують передавати зброю, снаряди та обладнання, українська армія має нагальні потреби. Натомість затримка в наданні допомоги вже має наслідки на полі бою.

Ми повинні забезпечити надійну і передбачувану безпекову допомогу Україні для тривалої війни, щоб менше покладатися на добровільні внески й більше на зобов'язання НАТО, менше на короткострокові пропозиції й більше на багаторічні зобов'язання, — зазначив генсек НАТО.

Міністри закордонних справ обговорять, як НАТО може взяти на себе більше відповідальності за координацію передання військової техніки й тренувань для України. Зокрема, союзники обговорять створення багаторічного фінансового зобов'язання. Ця дводенна зустріч – підготовка до саміту у Вашингтоні.

Завтра, 4 квітня, в НАТО відбудеться засідання Ради Україна – НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби. Під час зустрічі українська сторона представить поточну ситуацію на полі бою та інформацію про щоденні й довгострокові потреби.

"Ми підтримуємо зусилля України, спрямовані на те, щоб ще більше наблизити її до Альянсу. Україна стане членом НАТО. Це питання коли, а не якщо", – сказав Столтенберг.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!