Франківськ - другий у рейтингу комфортності українських міст


Івано-Франківськ посів друге місце в рейтингу комфортності українських міст 2021 від журналу "ФОКУС"

До рейтингу увійшли 24 найбільших міста країни. Редакція Фокуса вибрала 16 критеріїв, за якими оцінювалися їхні якості. Максимально можна було набрати 125 балів.

50 балів місто могло отримати за економічні показники — по десять балів за кожен з п'яти критеріїв. Це рівень середньої зарплати, вартість умовного продуктового кошика, середня вартість житла в новобудовах і оренди квартир, а також співвідношення кількості резюме до вакансій.

10 балів місту могла принести наявність у ньому навчальних закладів, які увійшли до рейтингу Фокуса "100 кращих шкіл". Ми усвідомлювали, що у міст-мільйонників шанси отримати високі бали за цим критерієм були трохи кращі, адже шкіл в них значно більше, ніж в інших обласних центрах. Тому вирішили вивести об'єктивніший показник: кількість шкіл, що увійшли до рейтингу, на 10 тис. населення.

25 балів — по п'ять за кожен з п'яти критеріїв — місто могло отримати, виходячи з оцінки містянами якості муніципальних послуг. Фокус взяв до уваги оцінки якості транспортної інфраструктури, водопостачання, доступність міста для людей з інвалідністю. Також люди оцінювали діяльність поліції та особисте відчуття безпеки під час пересування поодинці темними вулицями свого району.

10 балів місто могло отримати за два екологічних показники: кількість викидів основних забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів I-III класів у розрахунку на одного жителя. До відходів I класу — надзвичайно небезпечних — відносяться, наприклад, прилади, що містять ртуть, до відходів III класу — помірно небезпечних — відносяться, наприклад, моторні масла.

Ще 10 балів місту могли принести показники середньої очікуваної тривалості життя при народженні у 2019 році.

Максимум 10 балів припадало за показники кількості злочинів на 10 тис. жителів, ще 10 балів — за показники захворюваності на COVID-19.

Найвищий бал присвоювався за найкращий результат. Бали нараховувалися пропорційно до абсолютних величин. Наприклад, якщо середня зарплата в Києві (20 956 грн) майже на 6 тис. вища, ніж у наступному за ним за цим показником Маріуполі (15 287 грн), то це відбивається на загальному підсумку: Київ отримує 10 балів, Маріуполь — 5 балів, а Чернівці, де найнижча в країні середня зарплата — 11 350 грн — лише 1 бал.

Так, перше місце у рейтингу посів Тернопіль, другу сходинку - Івано-Франківськ, третю - Хмельницький.

рейтинг міст України, найкомфортніше місто України
 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!