Франківські депутати закликають повернути сплату "пайової участі" для забудівників


Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись зі зверненням до голови Верховної Ради України, прем`єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо необхідності відновлення механізму пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів.

Таке звернення підтримала більшість в Івано-Франківській міськраді під час сесії, 29 травня, пише Бліц-Інфо. Як йдеться у тексті звернення, пайові внески – це перш за все площадка діалогу між громадою та інвестором, а також важливе джерело надходжень до бюджету розвитку будь-якої громади, що має позитивний економічний ефект. Адже, розвиваючи та покращуючи інфраструктуру, територіальні громади стають більш самодостатні та інвестиційно привабливі. Участь забудовників у розвитку інфраструктури міст, сіл та селищ є можливістю покращувати умови життя громадян, розбудовувати території, створювати сприятливі умови для залучення додаткових інвестиційних коштів.

"Державний фонд регіонального розвитку, на який так посилалися автори відміни пайової участі, не може вважатися механізмом компенсації місцевим бюджетам втрат від пайової участі, оскільки об’єкти проходять конкурсний відбір, чесність та прозорість якого викликає чимало запитань.

Не може компенсувати кошти від сплати пайової участі і податок на нерухоме майно, оскільки біля 80 % об’єктів нерухомого майна органами місцевого самоврядування не оподатковуються", - зазначають депутати.

Нагадаємо, що відміна пайової участі була відображена у ряді законопроектів, які майже кожного року народні депутати системно вносили у Верховну Раду України. У пояснювальних записках до тих законопроектів не зазначалися джерела покриття втрат доходів місцевих бюджетів в разі скасування пайових внесків, що суперечить частині третій статті 142 Конституції України: «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою».

"З 1 січня 2021 р. органи місцевого самоврядування позбавлені додаткового інструменту здійснювати фінансування заходів для створення комфортних умов проживання громадян (будувати, ремонтувати дитячі садочки, школи, лікарні, котельні, дороги, вулиці, провулки) та регулювати процеси забудови територій. Крім цього, в Україні реальна потреба у коштах на фінансування розвитку інфраструктури громад є значно більшою, ніж надходження пайових внесків до місцевих. Тому відміна пайової участі спричинює ще більше недофінансування інвестиційних потреб територіальних громад.

Внаслідок скасування пайової участі збитки понесли практично усі територіальні громади України, які зупинили будівництво необхідних об’єктів, у тому числі соціальної інфраструктури. Це ставить під сумнів і продовження співпраці з іноземними інвесторами, зокрема НЕФКО.

Вимагаємо від Кабінету Міністрів України невідкладно розробити та запропонувати на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо відновлення механізму пайової участі у розвитку інфраструктури населених пунктів та передбачити відновлення положення Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якими регулювалося питання сплати пайових внесків у розвиток інфраструктури населених пунктів вже у другому півріччі 2021 року.

Пропонуємо встановити фіксовані розміри сплати пайових внесків: 4% для нежитлових будівель, 2% - для житлових, 0% - для промислових споруд.

При розрахунку пайових внесків для житлових будівель пропонуємо брати за основу показники опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну житлову політику і політику у сфері будівництва, архітектури, містобудування", - закликають депутати.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!