Франківські Нацгвардійці перейматимуть досвід у румунських колег


У четвер, 5 березня в Івано-Франківську відбулось відкриття проєкту «Зміцнення інституційного та технічного потенціалу підтримки спеціалізованих структур, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю».

Керівником проекту виступає військова частина 1241, яка дислокується в Івано-Франківську, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами начальника служби міжнародної технічної допомоги управління міжнародного співробітництва Головного управління Національної гвардії України майора Віталія Гузія, у листопаді минулого року 50-й полк Західного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України здобув грант в розмірі понад 200 000 євро (близько 5,3 мільйони гривень). Кошти були виділені нацгвардійцям в рамках спільної операційної програми "Румунія – Україна 2014—2020", яка фінансується Європейським Союзом через Європейський інструмент сусідства.

Завдяки перемозі у конкурсі військова частина 1241 отримала змогу взяти участь у чотирьох спільних із жандармерією Румунії проєктах за тематикою «Запобігання та боротьба з організованою злочинністю, співпраця сил безпеки». Заходи цієї програми уже активно проходять в прикордонних районах України та округах Румунії.

Керівник військової частини 1241, полковник Роман Науменко зазначає, що завдяки участі в проектах, нацгвардійці зможуть закупити спеціальні автомобілі для перевезення нацгвардійців, квадроцикли, снігоходи, тепловізори, боді-камери, прилади нічного бачення, навігаційні планшети, обладнання для психологічної підготовки та оцінки особового складу, який залучається до виконання завдань з ОГП, офісне обладнання тощо.

"У нас є унікальний підрозділ – гірсько-патрульна рота, яка несе службу в гірській місцевості. військовослужбовці мають відповідну підготовку, техніку та екіпіровку. Наші підрозділи зможуть отримати від румунських колег насамперед досвід патрулювання у гірській місцевості. Заплановані також спільні практичні навчання. Окрім того, наразі розглядається питання створення окремої військової частини у Закарпатській області", - каже полковник.

Начальник жандармерії румунського міста Сучави Міхай Лунгу розповідає, що вчора цей проєкт презентували та відкрили у румунському місті.

Відтак, завдяки співпраці румуни планують розвинути матеріально-технічну базу.

"Обмін досвідом для нас є дуже важливим. Прийняття кращих практик, які стосуються боротьби з організованою злочинністю позитивно вплинуть на підвищення якості виконання завдань з підтримання громадської безпеки по обидві сторони кордону та покращить криміногенну ситуацію в регіоні загалом", - впевнений Міхай Лунгу.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!