Франківські науковці розробили харчову добавку, яка зміцнює імунітет людини


У одній з провідних аптечних мереж України, а також в продуктових крамницях Івано-Франківська з’явилася унікальна продукція, розробниками якої стали науковці Університету Короля Данила у творчій співдружності з ученими Івано-Франківського Національного медичного університету і спеціалістами ФГ «Агроекотехнології».

Мова про розробку низки технологій виробництва продукції оздоровчого і лікувально-профілактичного призначення з місцевих сировинних ресурсів і нетрадиційних рослин.

Працювати над розробкою технологій виробництва продукції науковці розпочали ще у 2014 році. У 2017 році ця технологія стала переможцем обласної премії винахідників та раціоналізаторів ім. Герасима Терсенова.

«Наша продукція – харчові добавки і наповнювачі, вживання яких, особливо порошку топінамбура (сонячного кореня), зміцнює імунну систему людини, що на сьогодні, в умовах пандемії, є особливо актуальним, є додатковим протидіабетичним засобом, антистресовим, виводить радіонукліди. Тобто має широкий спектр позитивних дій. Порошок топінамбура та інші сухопродукти виготовлені за найсучаснішими інноваційними науковими технологіями, які дозволяють зберегти повністю поживні речовини, вітаміни й мікроелементи, наявні у сировині,  зокрема – інулін. У порошку топінамбура міститься 70 і більше відсотків інуліну, який зміцнює імунну систему людини і, спільно з пектином, виводить радіонукліди і важкі метали», – розповідає професор кафедри архітектури та будівництва УКД Василь Касіянчук.

Фабрика оздоровчих продуктів ФГ «Агроекотехнології», крім харчової добавки порошку сонячного кореня, виготовляє широкий асортимент сухопродуктів, зокрема сушені ягоди чорниці, малини, ожини, чорноплідної горобини, смородини та інші, які мають фармакологічні властивості. Це ягоди, які ростуть на Прикарпатті і особливо багато їх на землях Дністровського каньйону.

«Ідея почати виробляти харчові добавки і наповнювачі виникла досить давно. В Університеті Короля Данила є такі дисципліни, як Охорона праці, і крім правових та організаційно-технічних, вивчають і лікувально-профілактичні заходи і засоби, у тому числі і лікувально-профілактичне харчування. А також в університеті вивчають таку дисципліну, як Безпека життєдіяльності, яка передбачає дослідження раціонального харчування», – наголошує Василь Касіянчук.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!