Франківський чиновник-корупціонер програв суд з інспекцією праці


Івано-Франківський окружний суд відхилив позов начальника обласного відділення Михайла Стефанківа (на фото), в якому останній просив визнати недійсними результати перевірки Територіальної державної інспекції з питань праці.

Раніше за результатами перевірки Територіальної державної інспекції з питань праці було виявлено, що головний бухгалтер Марія Криворук була звільнена з порушенням законодавства – в період непрацездатності. Крім того, формальною причиною для звільнення став прогул, проте в журналі обліку робочих годин чітко зазначено, що в період з 26 травня по 2 червня вона перебувала у відпустці.

За наявними даними, щодо Марії Криворук Стефанківим було скоєно 5 порушень трудового законодавства. Крім того, інспекцією підтверджено, що Михайло Стефанків нараховував собі завищені премії незаконно.

Нагадаємо, раніше співробітники відділення звернулися до прокуратури зі скаргою, що з моменту призначення в липні 2013 року регіонал Михайло Стефанків системно порушував умови контракту, виписуючи собі додаткову премію, а також зарахував до штату неіснуючих співробітників, яким зараховувалася заробітна плата.

Проти Стефанківа було порушено кримінальну справу та розпочато досудове розслідування за частиною 2 ст. 191 (заволодіння чужим майном або розтрата шляхом зловживання службовим становищем) і частиною 1 ст. 366 КК (підробка службових документів) за фактом привласнення бюджетних коштів шляхом зловживання службовим становищем. За прогнозами представників слідчих органів, справа може бути передана до суду вже найближчим часом.

При цьому інший суд – міський, проігнорувавши результати перевірки інспекції праці, відхилив позов Марії Криворук про незаконне звільнення та поновлення на роботі. Рішення окружного суду, що підтвердив 5 порушень трудового законодавства при звільненні головного бухгалтера, суддя Мирослава Польська враховувати відмовилася.

Втім, такого рішення можна було очікувати, враховуючи трудову біографію судді. Раніше вона була начальником головного управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА. На цій посаді вона працював у той час, коли область очолював Микола Палійчук. Її в кулуарах називали «людиною губернатора». У свою чергу Микола Палійчук має тісні стосунки з екс-заступника губернатора, а зараз депутатом облради Романом Струтинським, який є родичем Михайла Стефанківа.

Постраждала сторона зараз готує апеляцію на рішення.

КиевVласть