Франківский комунальний метал


Метал у Івано-Франківську крали завжди. З року в рік комунальні служби нарікають на викрадення каналізаційних люків. А пам’ятаєте однотипні ковані урни для сміття? Останню, здається, поцупили з вулиці Низової.

І нічого не міняється. Навіть заклики до правоохоронних органів контролювати пункти прийому металобрухту. З року в рік закликають і навіть раз на п’ятирічку когось там штрафують. Це на легальних пунктах. А скільки нелегальних ніхто толком і не знає.

Ото секретар міської ради Микола Вітенко ініціює комісійні обстеження усіх пунктів прийому металобрухту міста. Ініціатива загалом добра, але не нова. Скільки вже цих перевірок ініціювали, а люк і нині там. В пункті прийому. В розламаному вигляді, бо заборонено приймати цілі каналізаційні люки і дощеприймальні решітки. А один удар кувалдою і ніякого порушення.

А тут ще й покарання занадто м’які, та й хтось (без сумніву) тримає цей бізнес під надійним дахом. Як наслідок - крадуть безбожно. Лише за січень викрали аж сорок чотири дощеприймальні решітки.

Міський голова Віктор Анушкевичус пропонує злодіїв, які крадуть комунальне майно, показувати по телевізору, присоромивши таким чином і самих злодіїв, і їх родини. Але, гадаю, що це не допоможе. До того ж, злодія ще потрібно спіймати. А міліція в нас такими дрібничками займатися не буде. Навіть не зважаючи на повчання мера.

Що ж до комісій, створити які пропонує секретар міської ради, то, не зважаючи на Закон України «Про металобрухт», підозрюю, що робота комісій буде проводитись швидше для галочки, ніж з метою виявлення та покарання винних. До того ж, як правило, в дні перевірок, пункти прийому металобрухту переважно зачинені, бо попереджені.

Та й майже завжди виявляється що порушник родич, кум, сват, брат, сусід, якого потрібно прикрити. І прикриють, бо схоже з кумівством (яке є однією з ознак корупції) у нас ніхто боротися не збирається.

А якщо ви гадаєте, що основними винуватцями такої ситуації є бомжі, котрі викрадають люки та здають їх в металобрухт, то ви помиляєтесь. Бо прийом і переробка металобурухту, то грандіозний бізнез з мільйонними прибутками, а викрадачі люків у цьому ланцюжку, лише цапи-відбувайли та низова ланка.

Анонс-контракт