Франція передасть Україні винищувачі Mirage 2000 на початку наступного року – Міноборони


Франція надасть України свої винищувачі Mirage 2000 на початку 2025 року, написав мережі Х міністр оборони країни Себастьян Лекорню.

Літаки будуть оснащені новою технікою: ракетами для повітряно-земляного бою та захистом від радіоелектронної боротьби, йдеться у дописі, пише Радіо свобода.

Міністр оборони зазначив, що підготовка українських пілотів та механіків триває.

У червні президент Франції Емманюель Макрон оголосив про початок підготовки пілотів і механіків для використання літаків Mirage 2000, які Париж обіцяє надати Києву. Тоді Макрон відмовився називати точну кількість літаків.

У вересні міністр оборони України Рустем Умєров розповів, що крім винищувачів F-16, Україна може отримати інші літаки. Зокрема тривають консультації України з країнами-партнерами щодо поставок французьких винищувачів Mirage-2000, шведських Saab JAS-39 Gripen і німецько-британських Eurofighter Typhoon.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!