Генетики хочуть «воскресити» вимерлих мамонтів за допомогою слонів


Група науковців через десятки тисяч років після зникнення мамонтів хоче «воскресити» вимерлих тварин за допомогою генної інженерії. Якщо все піде за планом, перші мамонти народяться у 2025-2027 роках.

Про це пише CNN, передає Громадське. 

У проєкті братимуть участь компанія, яка працює у сфері біології та генетики, Colossal та Гарвардська медична школа. На «воскресіння» мамонтів уже зібрали 15 мільйонів доларів інвестицій.

За задумом, дослідники мають створити гібрид косматого мамонта та азійських слонів, оскільки ДНК мамонта та слона збігаються на 99,6%. Науковці створюватимуть ембріони мамонта, а потім їх перенесуть до сурогатної матері-слона або до штучної утроби матері.

Професор генетики Джордж Черч каже, що буде вигідніше вирощувати мамонта у штучній утробі, оскільки живим слонам потрібно 22 місяці на виношування дитина. Якщо все піде за планом, перші мамонти мають народитися через 4-6 років.

«Наша мета — створити морозовитривалого слона, який матиме вигляд і поводитиметься як мамонт. Не тому, що ми намагаємось когось обдурити, а хочемо створити щось таке, що зможе функціонувати, як мамонт», — сказав Черч The Guardian.

Крім того, вчені пояснюють, що за допомогою генної інженерії хочуть зберегти азійських слонів, надавши їм можливість проживати в Арктиці. Також науковці припускають, що створення гібридів слонів-мамонтів та повернення їх в арктичну тундру допоможе відновити деградоване середовище проживання та подолати деякі наслідки кліматичної кризи. Зокрема, ці тварини можуть ущільнювати сніг та збивати дерева, відновлюючи колишні арктичні луки.

Деякі науковці кажуть, що проєкт Colossal та Гарвардської медичної школи не є відновленням мамонтів. «Ви не отримаєте мамонта. Це волохатий слон із деякими жировими відкладеннями», — каже професор з еволюційної генетики Лав Дален.

Також противники проєкту вважають неетичним використання живих слонів для виношування гібриду мамонта й слона. Крім того, Дален каже, що точно невідомо, чи справді матимуть позитивний вплив такі тварини на екосистему Арктики.

«Можливо, їх [гібрид мамонта й слона] цікаво було б показувати у зоопарку. Наприклад, щоб зацікавити дітей минулим», — припустив науковець.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!