Генпрокурор: слідчі досі шукають, хто віддав наказ бити людей на Майдані


Генпрокурор Віктор Пшонка каже, що слідство ще не встановило, хто віддав наказ про силові дії "Беркту" в ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності.

Про це він сказав, відповідаючи на запитання депутатів у Верховній Раді.

Опозиція зауважила, що для того, щоб зрозуміти, хто може віддавати накази правоохоронцям і внутрішнім військам діяти в такій ситуації діяти, потрібно лише підняти нормативні документи.

В опозиції також закликали Пшонку дати відповідь на те, "хто чинив опір за 500 метрів і за кілометр від Майдану" (як відомо, правоохоронці переслідували і завдавали тілесних ушкоджень активістам.

Генпрокурор відповів наступне:

"У слідства є відповіді. Але я не все можу говорити в цій залі, тому що в частині деяких слідчих матеріалів не треба поспішати".

Далі генпрокурор зазначив, що слідство не завершене.

"На сьогодні сказати конкретно прізвище і посадову особу, яка дала наказ і чи був це наказ на заподіяння того, що Беркут перевищив свою силу слідство сьогодні відповісти ще не може".

Стосовно записів, які передав слідству депутат Анатолій Гриценко, Пшонка зазначив:

"Це відноситься до радіомовлення внутрішніх війск і не відноситься до тих розмов, які були серед Беркуту".

За його словами, слідство вивчило всі радіорозмови "Беркуту":

"Там немає ні єдиного слова в частині того щоб кимось із посадових осіб був виданий наказ. Але ми розуміємо з вами, що наказ може бути виданий не тільки в радіорозмові, а й іншим чином. Це зараз встановлюється слідством", - сказав Пшонка.

Українська правда