Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у Гошеві освятив карильйон


Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), перебуваючи на урочистостях з нагоди 276-тої річниці перенесення чудотворної ікони Гошівської Матері Божої до монастиря, після Архієрейської Святої Літургії освятив 33 нових дзвони.

Це ще не повний комплект для справжнього карильойну, який складається з 50-ти дзвонів, проте грати церковні твори та класику і навіть українські відомі композиції вже можна. Невдовзі, ще 17 дзвонів довершать унікальний музичний інструмент.

Це другий карильойн на теренах України. Дотепер почути мелодійний дзвін можна було лише з дзвіниці Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві.

Дзвони для гошівського карильйону відливали в Бельгії. Для їх виготовлення використали 18 складників, основними з яких є мідь та цинк.

Навчитись гри на карильйоні не так вже й просто. В Україні таких умільців одиниці, тож як розповів настоятель монастиря отець Дем'ян Кастран, зараз шукають здібного музиканта, аби відправити на навчання до Санкт Петербурга.

«Процес навчання гри на карильйоні доволі тривалий, поки що у нас на Прикарпатті не має карильойніста. А на свято ми запросили фахівців з Бельгії, Росії та України, щоб всі присутні змогли насолодитись звучанням наших дзвонів», – розповів отець  Дем'ян Кастран.

Проте в майбутньому, відкрити клас навчання на карильйоні планують і на теренах Прикарпаття.

Після освячення дзвонів, перша мелодія церковного передзвону полинула далеко за межі Гошівського монастиря.