Готель на 20 місць і "Сіль-центр". Що відомо про новий проєкт забудови площі Героїв у Калуші


На площі Героїв пропонують реконструкцію готелю «Асторія» та колишнього кінотеатру «Відродження» і будівництво двох нових об’єктів: багатоквартирного будинку з комерційними приміщеннями висотністю до 21 метра та громадського «СІЛЬ-центру» з вежею на 30 метрів.

Четвертого липня на сайті Калуської міської ради оприлюднили повідомлення про початок громадського обговорення містобудівної документації — детального плану території, обмеженої вулицями Цеглинського, Підвальною, Бандери та площею Героїв в місті Калуші, пишуть Вікна.

Детальний план території розроблено на підставі рішення Калуської міської ради від 30 червня 2022 року. Розробником є львівське ТОВ «Зелемінь».

Детальний план території після затвердження є основним документом, який регламентує розміщення об’єктів містобудування, визначення цільового призначення земельної ділянки, будівництво та благоустрій територій.

Як зазначено в оголошенні, з проєктом містобудівної документації можна ознайомитись на офіційному сайті міської ради за посиланням.

Процедура розгляду та врахування пропозицій громадськості до детального плану території триватиме з 16 липня до 14 серпня 2024 року включно.

«Пропозиції надаються громадянами у письмовому вигляді із зазначенням прізвища, ім’я та по-батькові, місця проживання, особистим підписом і повинні містити обґрунтування з урахуванням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів та правил на адресу м. Калуш, майдан Шептицького, 2. Оголошення про дату, час та місце проведення громадських слухань вищевказаної містобудівної документації буде розміщено додатково», — йдеться у повідомленні влади.

ПЕРЕДІСТОРІЯ 

Два роки тому, у червні 2022 року, Калуська міська рада надала дозвіл на розроблення проєкту детального планування території обмеженої вулицями Цеглинського, Підвальною, Бандери та площею Героїв, зокрема на територію, на якій розташовані колишні кінотеатри «Відродження» та готель «Асторія». Дозвіл на розроблення ПДП надали за заявою ТОВ «Віпреміум груп» на орієнтовну площу 1,8 га.

Раніше, у 2019 році, міська рада надала іншій компанії — ТОВ "Відродження 2011" — дозвіл на розроблення проєкту детального планування території щодо зміни цільового призначення земельної ділянки для реконструкції будівлі кінотеатру під багатоквартирний житловий будинок із приміщеннями комерційного призначення. Рішенню передувала гостра дискусія, яка тривала майже рік, відколи власники кінотеатру заявили про свій намір збудувати на його місці житловий будинок із комерційними приміщеннями.

Проєкт детального планування території під кінотеатром «Відродження» однак не затвердили, а найбільші претензії були до висотності забудови на місці кінотеатру: власники земельної ділянки пропонували 9-10 поверхів (до 30 метрів); натомість, активісти пропонували обмежитися висотністю до 20 метрів — це до шести поверхів. Урешті-решт, питання відклали до затвердження Генерального плану Калуша, зокрема, й історико-архітектурного опорного плану, який і визначає допустиму висотність забудови в історичному ареалі міста.

У разі затвердження щойно презентованого ПДП проєкт забудови на місці кінотеатру «Відродження» втратить свою актуальність.

У власності ТОВ «Віпреміум груп» компанії є близько 0,49 га землі — ділянки під готелем і рестораном «Асторія». ТОВ «Відродження-2011» — це власник земельної ділянки площею понад 0,34 га під сусіднім колишнім кінотеатром. Обидві компанії фактично мають одного власника. Окрім того, на території, на яку розробляли ПДП, є й інші ділянки приватної власності. Зокрема, ТОВ «Етера» володіє ділянками сумарною площею понад 0,14 га, які розташовані перед готелем з боку вул. Підвальної й має намір збудувати об’єкти комерційного призначення. 

ПДП на всю центральну частину Калуша замовили для того, що сформувати єдину концепцію забудови центральної частини Калуша, — пояснила влада.

До речі, новий Генплан, у тому числі історико-архітектурний опорний план, який має визначати допустиму висотність забудови в центральній частині міста, ще не затверджено.

ЩО ПРОПОНУЄ ПРОЄКТ ДЕТАЛЬНОГО ПЛАНУ ТЕРИТОРІЇ 

Проєкт передбачає як реконструкцію наявних будівель, так і нове будівництво на площі Героїв. Зокрема, планується реконструкція будівель готелю «Асторія» та колишнього кінотеатру «Відродження» із добудовою під багатоквартирне житло із комерційними приміщеннями.

Зазначено, що детальний план території враховує проєктні напрацювання ТзОВ «Зелемінь» під назвою «Новий подих в старий Калуш». Зокрема, приймається оригінальна ідея нового композиційного утворення — СІЛЬ-центр.

Також проєктанти вказують, що в перспективі доцільним є композиційне завершення фронтальної забудови площі  ероїв шляхом розміщення будинку-вставки (між торцями будинків №17 і №19, де пропонують  розмістити офісні приміщення та об’єкти комерції).

Висотність проєктованої забудови — з урахуванням висоти сусідніх історичних будинків, наявної багатоповерхової забудови на вул. Підвальній, а також рельєфу місцевості.

Тож пропонують провести реконструкцію будівлі колишнього кінотеатру «Відродження» із добудовою під багатоквартирне житло із комерційними приміщеннями. Гранично допустима висотність — 15-18 метрів.

Щодо реконструкції готелю «Асторія» із надбудовою під багатоквартирне житло із комерційними приміщеннями, то тут за ПДП гранично допустима висотність — 22 метри (за умови відступу надбудови верхнього поверху від фасадної лінії).

Також на площі Героїв, перед кінотеатром (приблизно там, де зараз є огорожа з боку вул. Бандери. — Авт.) пропонують побувати новий об’єкт — багатоквартирний житловий будинок із комерційними приміщеннями. Гранично допустима висотність — 18 метрів (від тротуару до карниза), 21 метр — до гребеня даху.

Між новим будинком і колишнім кінотеатром проєктанти бачать місце розташування багатофункціонального громадського центру (СІЛЬ-центр).Гранично допустима висотність будинків, будівель та споруд аналогічна з новим житловим будинком: 18 метрів до карниза, 21 метр — до гребеня даху. Також тут передбачено висотний об’єкт — окрему композиційну вертикаль висотою до 30 метрів, яка нагадує кристалик солі  (приблизно в центрі майданчика між «Асторією», «Відродженням» та новим будинком попереду кінотеатру).  Зазначено, що метою є візуальна  нейтралізація масштабності 9-поверхової забудови на вул. Підвальній.

Також вказано, що на площі Героїв буде невеликий готель на 20 номерів, який розташується в будівлі колишнього кінотеатру, громадський центр (СІЛЬ-центр на 200 відвідувачів, заклади громадського харчування  на 150 посадкових місць та 600 кв. метрів торгових площ. Кількість працівників в офісах та інших об’єктах — 100.

Обсяг житлового фонду та кількість мешканців в проєктованій забудові визначили, зважаючи на прийняту поверховість 4-5 поверхів з яких житловими будуть 2-4 поверхи.  Загалом планують 60-70 квартир, а кількість мешканців — до 160 осіб.

Передбачена підземна автостоянка (до 100 автомобілів). Зазначено, що сумарна місткість підземної автостоянки та вуличної стоянки на вул. Бандери (30 машино-місць) є достатньою для забезпечення паркуванням для багатофункціонального комплексу житлової та громадської забудови.

Також у комплексі будуть розташовані історично-мистецький і музейний центр, розважального центру з кінозалами, установи дозвілля, заклади комерції, торгівлі та громадського харчування тощо.

Щодо транспортної  доступності проєктованого комплексу, то пропонується впорядкування наявного внутрішньоквартального проїзду (від вул. Підвальної біля готелю «Асторія» і позаду кінотеатру), а також влаштування велодоріжок.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!