Ігор Купранець: за «брудні кошти» зловмисники купують яхти, автомобілі, землю та домівки за кордоном


Про результати вжитих заходів органами та підрозділами внутрішніх справ у першому півріччі з протидії легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, розповів заступник начальника ГУБОЗ МВС – начальник антикорупційного бюро Ігор Купранець.

Лише за цей період слідчими ОВС розпочато 130 кримінальних проваджень за ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, а сума «відмитих» коштів склала 836,9 млн. грн.

За словами Ігоря Купранця, безпосередньо працівниками центрального апарату МВС України вживаються заходи зі збирання доказової бази у кримінальних провадженнях за фактами привласнення в особливо великих розмірах державних коштів та їх подальшої легалізації колишніми високопосадовцями центральних органів влади. Спільно із Державною службою фінансового моніторингу України встановлюються схеми руху викрадених коштів, їх конвертації, виведення за кордон, в т.ч. із залученням спеціально створених «податкових ям».

У цілому за перші півроку припинено діяльність 34 «конвертаційних центрів» та викрито 207 фіктивних фірм, які були задіяні в схемах придбання товарів, робіт і послуг за державні кошти, мінімізації сплати обов’язкових платежів до бюджету, незаконного відшкодування податку на додану вартість, доведення до банкрутства, легалізації злочинних доходів, при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, виведенні коштів за кордон, отриманні кредитів, використанні інвестицій на будівництво.

Міліціонери задокументували вчинення незаконних фінансових операцій з коштами державного і місцевих бюджетів, державних підприємств, у сільському господарстві, будівництві, у фінансово-кредитній сфері, а також охорони здоров’я та освіти.

Також у першому півріччі направлено до суду обвинувальні акти за результатами досудового розслідування 41 кримінального провадження за вчинення 69 злочинів, пов’язаних з легалізацією злочинних доходів, одержаних від учинення 130 предикатних кримінальних правопорушень, серед яких привласнення майна, шляхом зловживання службовим становищем, підроблення документів, шахрайства, вимагання, грабежі, крадіжки, торгівля людьми, виготовлення та збут підроблених грошей, розповсюдження порнографічних предметів, сутенерство. До відповідальності притягується 59 осіб.

- Нами припинено діяльність 4 ОЗГ, учасниками яких легалізовано 58,4 млн. грн. Такі групи викрито у Волинській, Донецькій, Запорізькій та Одеській областях, - зазначив керівник антикорупційного бюро ГУБОЗ.

На Запоріжжі працівники УБОЗ викрили учасників ОЗГ, які в результаті шахрайства з нерухомістю привласнили 53,6 млн. грн., з яких 3,2 – вони легалізували шляхом придбання яхти, а також 5 земельних ділянок й недобудованої будівлі у Болгарії. Наразі ця справа розглядається в суді.

Загалом за вказаний період припинено діяльність ще 9 організованих груп, учасники яких легалізували «брудні» кошти, отримані від різних видів кримінального бізнесу, зокрема, від хабарництва, привласнення бюджетних коштів та коштів кредитної спілки, крадіжок та грабежів, вимагань, шахрайств, незаконного обігу зброї та наркотичних препаратів, створення та утримання місць розпусти, виготовлення та розповсюдження порнографічної продукції.

В Одеській області організована злочинна група з корумпованими зв’язками заволоділа 2,5 мільйонами гривень обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Спільники спочатку «переганяли» гроші через «конвертаційні центри», а потім витрачали їх на автомобілі та нерухомість.

Ще одну групу викрили у Чернівецькій області, де учасники ОЗГ організували діяльність фінансової піраміди, а кошти ошуканих людей зловмисники вкладали на власні депозити в банку.