Історія одного порятунку: Як прикарпатка прихистила вдома сову


Понад тиждень у будинку прикарпатки Оксани Юхман жила сіра сова. Жінка знайшла майже нерухомого птаха біля дороги.

Оксана годувала, доглядала за ним, а 24 вересня віддала у Галицький національний природний парк, де його лікуватимуть. Про історію порятунку сови, дізнавалися Суспільне.

Сову минулого тижня Оксана Юхман знайшла обабіч дороги у Долині. Жінка помітила, що птах був знесилений, і забрала його додому.

Як поводитися із совою та що вона повинна їсти, Оксана не знала. За порадою звернулася до ветеринара.

Спеціаліст сказав, що потрібно годувати птаха курячим м’ясом.

"Я її тиждень годувала насильно. Відкривала їй дзьобик легенько, ставила туди їжу і так – тиждень. Я щоразу заходила дивитися. У неї там коробочка є. Тиждень вона сиділа в коробочці. А потім вона вже, напевно, набралася сил, відновилася – зранку заходжу, а вона вже на вазоні сидить. Сьогодні зранку заходжу, а вона вже на шафі. Бачу, що їй краще", – каже Оксана Юхман.

Жінка помістила сову в окрему кімнату та ізолювала від домашніх тварин. Оксана Юхман каже, птах поводиться спокійно і не боїться її.

"Вона негаласлива взагалі. Я думала, що вночі буде якісь звуки видавати, літати кімнатою, але ні. Вона боїться різких рухів — широко відкриває очі і хоче себе вберегти. Дивиться, що з нею зараз відбуватиметься, але не агресивна, агресії — нуль", — розповідає Оксана Юхман.

Після того, як сова почала краще почуватися, Оксана віддала її у Галицький національний природний парк. Тут її помістили у центр реабілітації диких тварин.

Лікар-ветеринар Олег Романів каже, вид цього птаха — сова сіра. Живуть такі — в лісостепу, на Поліссі, в Криму та Карпатах.

Лікар-ветеринар Олег Романів

"У птаха — забиття внутрішніх органів. Причину ніхто не може сказати. Забій стосується цілого лівого боку. Ми будемо працювати над тим, щоб вона одужала, і якщо буде все добре, то ми зможемо її випустити у дику природу. Упродовж двох тижнів сова перебуватиме на карантині. Ми будемо спостерігати за нею, лікуватимемо", — каже Олег Романів.

Якби сову не врятували, вона могла б стати здобиччю для тварин або ж загинути від голоду, адже не мала сили, щоб полювати, каже Олег Романів. За його словами, вік та стать птаха науковці національного парку визначать пізніше.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!