Івано-Франківська міська ТВК почала видавати бюлетені


Івано-Франківська міська територіальна виборча комісія вчора (22 жовтня -ред.) почала видавати бюлетені. Цієї неділі виборці отримають їх аж чотири: обиратимуть мера, депутатів до міської, районної та обласної рад.

За словами голови ТВК Андрія Петрика, загалом видадуть понад 800 тисяч бюлетенів. Близько двохсот тисяч - кожного виду. Їх видаватимуть два дні, пише Бліц-Інфо з посиланням на Суспільне.

На вході до дільниць виборцям мірятимуть температуру та розпитуватимуть про самопочуття. У приміщеннях робитимуть дезінфекцію та вологі прибирання. Серед карантинних нововведень – до столу видачі одночасно зможуть підійти лише троє людей.

Міського голову Івано-Франківська обиратимуть за мажоритарною системою – це звичний всім вигляд бюлетеня. А от депутатів до рад різних рівнів – за пропорційною системою з відкритими списками.

Як правильно заповнювати цей тип бюлетенів, розповідає голова обласної організації "Комітет виборців України" Максим Лисюк.

"Важливий момент – це поставити будь-яку позначку саме в першому порожньому квадратику. На другому етапі вже виборець має право підтримати або весь список, який політична партія зареєструвала за порядком кандидатів. В такому випадку ніякої позначки виборцю не треба ставити в другому квадратику, - каже Лисюк. - Якщо ж виборець має підтримку до певного кандидата з цього списку, він хоче віддати свій голос саме цьому кандидату. Для того, щоб кандидат у випадку, коли набирає 25 % голосів від виборчої квоти, міг переміститися, наприклад, з 10 на 1 місце. Виборець тоді в цьому квадратику прописує номер цього кандидата".

Якщо не поставити позначку у першому квадратику бюлетеня, – голос виборця не зарахується, каже Максим Лисюк. Також недійсними вважатимуться бюлетені, в яких замість номера депутата у списку, стоятиме хрестик або інша позначка. Якщо людина зробила помилку під час заповнення бюлетеня – вона може написати заяву, якою просить надати їй повторний бюлетень, і проголосувати ще раз.

Нагадаємо, за даними громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківську міську громаду будуть балотуватися кандидати від 11-ти партій: "УДАР", "Голос", ВО "Свобода", "Європейська солідарність", ВО "Батьківщина", УГП, "Народний рух України", "Слуга народу", ВО "Платформа громад", "Сила і честь" та "За майбутнє".

За даними Державного реєстру виборців, станом на 30-го вересня кількість виборців у громаді становить 208 134.

Вони голосуватимуть на 125 виборчих дільниць. З них 16 – великих, 26 – середніх та 83 – великих.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!