Івано-Франківська облрада закликає офіційно перейменувати росію на московію


Івано-Франківська обласна рада закликає президента України Володимира Зеленського та Верховну раду відновити історичну справедливість та на офіційному рівні перейменувати російську федерацію.

Як повідомила Мар’яна Гринечко, голова комісії з питань культури та духовності, депутатка від ВО «Свобода», дане звернення підготували ще до повномасштабного вторгнення, втім потім відклали як тимчасово неактуальне, пише кореспондентка "Бліц-Інфо".

Наразі, враховуючи дискусії з цього приводу у суспільстві, вирішили до нього повернутися. «За» проголосувала більшість з присутніх у залі депутатів.

Тож, Івано-Франківська обласна рада закликає відновити історичну справедливість і надалі використовувати назву «московія» замість «росія» та «російська федерація» на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у ЗМІ на території України. Громадян рф відповідно називати «московитами».

Як зазначається у тексті звернення, північно-східний сусід не лише свідомо й одноосібно привласнив славні європейські традиції Київської Русі, самовільно запозичивши велич спадщини Києва, але й неправомірно, без жодних на те об’єктивних історичних підстав користується вкраденою державною та географічною назвою – “росія”.

"...московська державність зародилася і зміцнилася в період Золотої Орди, в межах монголо-татарської держави. І світ знав її у ті часи винятково як московію, що підтверджується численними географічними картами і атласами XV-XVIІІ ст. Московська держава повсюдно іменувалася як Московія, Московитія, а іноді й Тартарія. Лише у 1713 р. Петро І видав указ дипломатії називати її Росією чи “Государством російськім” і закріпив цю назву проголошенням Московії імперією в 1721 р. Відтак, щоби обґрунтувати спадкоємність назви “російська” від княжої Русі, постала нагальна потреба написати нову версію історії, що і втілила в життя вже Катерина ІІ. Це було зроблено з політичних міркувань, аби перейняти європейські ціннісно-світоглядні традиції Русі, адже сама московська держава будувалася і протягом століть діяла на зовсім інших засадах – кочової азійської політичної культури, з її експансією, загарбанням чужих земель та жорстокою диктатурою...", - йдеться у документі.

Відтак, зазначається у зверненні, самою назвою московія, привласнивши спадщину середньовічної Київської Русі, одночасно висловила претензії і на територію України. Вся історія взаємовідносин України з Московією – тому підтвердження. Тож тепер, переконані депутати, коли ці відносини набули гострого військово-політичного протистояння, прийшов час відновити історичну правду.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!