Івано-франківські товари завойовують європейські ринки


Якщо в Україні за минулий рік спостерігалося падіння ВВП, то в Івано-Франківську зафіксований приріст. Загальний експорт склав 214 млн. дол.

Чим спричинені такі результати, кореспондентові «Бліц-Інфо» розповів  начальник управління економіки та інтеграційного розвитку Богдан Білик.

Посадовець зауважив, що протягом 10 років місто перестало бути сировинним придатком інших держав, оскільки наразі 90% експорту місцевих підприємств складає готова продукція. Найбільш жвава торгівля відбувається з країнами ЄС, у той час, як СНД посідає останнє місце серед партнерів, поступившись азійським державам.

«Найчастіше експортують механічні та електричні машини, здебільшого це пральні машинки, радіоапаратура, кабельно-провідникова продукція, пов’язана з електронікою, яку відправляють  на складові для європейських автомобілів, – каже Богдан Білик. – Наші найважливіші експортери: ТОВ «Електролюкс Україна», ТЗОВ «Тайко Електронікс», ВО «Карпати». Також особливим попитом користуються продукти тваринного походження та хімічної галузі. Але варто зазначити, що попри приріст івано-франківської торгівлі, все ж імпорт наразі перевищує експорт».

До речі, з 2014 року жодне підприємство Івано-Франківська не закрилося, хоча реалізація продукції зменшилася.

«Проте, коли ми проаналізували причину такого спаду, – пояснює Богдан Білик, – то виявили, що фактором найбільшого впливу стало  скорочення виробництва тепла, електроенергії та газу. В зв’язку з нехолодною зимою «Теплокомуненерго» значно менше спожило газу й продало тепла, тому зниження реалізації не є тривожним сигналом».

Також Богдан Білик зауважує спад діяльності підприємств, які орієнтовані на експорт із Росією, наприклад, ПАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат», ПАТ «Івано-Франківський арматурний завод». Адже російські партнери ще з кінця минулого року почали порушувати умови контрактів.