Іванофранківцям рекомендують скаржитись


Інспекцією з захисту прав споживачів в Івано-Франківській області від початку року зафіксовано 196 скарг від споживачів, які невдоволені товарами та послугами.

Про те, що робити у випадку, коли самому довелося стати жертвою недобросовісних продавців чи неякісних товарів, кореспондент «Бліц-Інфо» запитав у головного спеціаліста інспекції з захисту прав споживачів в Івано-Франківській області Іванни Байди.

Тож, якщо ж так сталося, що покупець придбав недоброякісний товар, слід із такою продукцією йти відразу до того закладу, де він був придбаний, наголошує спеціаліст. Продавець має повернути кошти за такий товар або річ сумнівної якості. Тоді керівник звертається до постачальника з відповідними претензіями.

У випадку, якщо господарюючий суб’єкт не відшкодував збитки і не прийняв ніяких заходів, споживач може звернутися до Інспекції з захисту прав споживачів. Тут його попросять пред’явити товарний чек, написати заяву, що дасть підставу надіслати в центральне управління в Києві прохання про проведення перевірки. Після цього перевіряється партія продукції, відповідно до якої поступила скарга. Якщо лабораторією виявляються невідповідність встановленим показникам, то під час перевірки складається акт. На основі цього накладаються адмінстягнення або господарсько-економічна санкція.

Хоча заходи, які перелічила працівник інспекції, накладаються на магазин. Нарікає, що нині немає важелів впливу безпосередньо на виробників.

Іванна Байда нагадує, що у випадку незадоволення товарами, послугами чи якістю обслуговування в магазині чи іншому закладі, варто звернутися до книги скарг та пропозицій. Вона має бути у кожному закладі, до того ж, на видному місці. Тут можна написати скарги і керівник закладу зобов'язаний на них відреагувати.