Калуська художниця стала лялькою-мотанкою


Калуська мисткиня Романна Площанська дивує сміливістю та креативністю своїх образів. Творчій калушанці до вподоби містичність, загадковість та яскравість.

Саме такою була її остання фотосесія спільно з фотографинею Оксаною Онисько. Авторки проєкту акцентували на українських традиціях та культурі. А сама Романна Площанська постала в образі ляльки-мотанки, яка позувала для фото на тлі стародавньої будівлі, де раніше зберігали вугілля.

Як відомо, ляльки-мотанки є одним з найпоширеніший предметів-оберегів на території України. Така іграшка — не просто фігурка для ігор, а справжній амулет та талісман для сім'ї та її членів. Головна відмінність мотанки вид звичних ляльок — відсутність обличчя. Тобто обриси обличчя на ляльках-мотанках представлені у вигляді переплетень різнокольорових ниток, у вигляді хреста. Українці вірили, що в ляльці присутній дух роду, який й оберігає членів своєї сім’ї від всіляких негараздів та передає вікову мудрість та знання прийдешнім поколінням.

У коментарі "Вікнам" Романна Площанська зазначила, що ідея з фотосесією, як і більшість задумів, виникла спонтанно. Хотіла реалізувати ще три роки тому, проте з певних причин не вдавалося. Врешті ідея віднайшла свій час.

Образ моделі продуманий до дрібних деталей. Романна була одягнута у автентичну старовинну українську вишиванку, плахту з поясом, дерев'яні буси, вінок та вишиту безлику маску. Одні речі калушанка з підручних засобів виготовила власноруч, решту — орендувала.

Створити образ не було важко, проте локацію підбирали довго. Врешті, Оксана Онисько зрозуміла, що на території її будинку — чудова локація, яка гармонійно підходитиме до фотосесії. Йде мова не тільки про затишне подвір'я з гарною природою, але і про 70-річну прибудову, де раніше зберігалося вугілля (зараз зберігається склад для лопат).

Калуська фотографиня розповіла, що на пропозицію Романни відгукнулася одразу. Знайомі вже давно, робили декілька спільних фотосесій. Разом дівчата на одній хвилі — їм легко і комфортно. Проте, як і у всіх, бувають дискусії.

"Романна — творча, тому людина настрою. Сьогодні вона готова тебе розцілувати і сказати, як усе класно, а завтра буде сперечатися за маленьку деталь в образі. Проте це людина, яка має свою думку і йде до кінця", — характеризує подругу фотографиня.

Ірина КМІТЬ, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор

Оксана ОНИСЬКО, фотограф

Романна ПЛОЩАНСЬКА, модель



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!