Кияни виїжджають: ціни на оренду квартир в Івано-Франківську пішли вниз


Два місяці тому квартири у Львові та багатьох інших містах в західній частині України здавалися після першого дзвінка, розповідає рієлтор місцевого агентства Володимир Заболотний.

Попит у рази перевищував пропозицію. Але на початку травня переселенці стали повертатися додому. Це спричинило зниження цін на житло на 20–25%. Але на довоєнні показники вартість оренди ще не повернулася, пише “НВ”.

У березні та квітні ціни на оренду на заході країни били рекорди. Наприклад, окремі одно- та двокімнатні квартири у Львові та навіть Івано-Франківську винаймали по $1000 на місяць — таких цін у місті не було ніколи.

«Деякі орендодавці підвищували вартість удвічі, і досі багато хто з них перебуває в ілюзіях, що так буде завжди», — додає рієлтор із Івано-Франківська Владислав Сєріков.

Але у середині квітня кияни почали повертатися додому. Панічні настрої населення вщухли після параду в Москві 9 травня, під час якого російський диктатор Володимир Путін не сказав жодного слова про заплановану загальну мобілізацію в Росії. Співробітники іноземних посольств також повернулися до столиці, що стало ще одним позитивним сигналом.

«Орендатори стали повертатися до Києва та інших великих українських міст, і з’явилися вільні квартири», — каже Сєріков з Івано-Франківська.

Ажіотажний попит минув, орендодавцям довелося знизити ціни. Заболотний зі Львова каже, що житло вже подешевшало на 30%. 

В Ужгороді власникам квартир теж довелося стримати апетити — плата вже знизилася на 20–25%. Наприклад, однокімнатну квартиру неподалік центральної частини міста і з непоганим ремонтом можна зняти за 7–8 тис. грн на місяць. За цю суму можна знайти житло й у Івано-Франківську.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!