"Кладовища медуз-гігантів": на яких курортах України неможливо купатися і чому


На українських курортах люди не можуть купатися в морі через нашестя медуз.

Цього року туристи на українських курортах зіткнулися з цілою низкою незручностей: зграї сонечок, величезна кількість комарів. А в морі практично неможливо купатися через медуз, пише ТСН.

Відпочивальники діляться в соціальних мережах відео, на яких видно, що пляжі буквально всипані трупами істот, через що в море не можна зайти.

Так, у Кириливці тисячі медуз викинуло на берег, через що стоїть неймовірний сморід, а дістатися води крізь купу слизької маси просто неможливо.

У Facebook-групі, присвяченій відпочинку в Кирилівці, туристи скаржаться на аномальну кількість медуз в морі:
 
-Коли підійшли ближче до моря, то побачили таку величезну кількість медуз, море як кисіль. Прийшли в номер, зібрали речі і поїхали додому
- Суцільний килим з медуз 

У курортному селищі Приморський Посад Запорізької області місцева влада залучила важку техніку, аби вивезти мертвих медуз з пляжу.  Мертвих медуз вивозять екскаваторами, бо їх тисячами викидає на берег. 

 У Бердянську відпочивальники також не можуть поплавати в Азовському морі через велику кількість медуз. Купатися наважуються далеко не всі, а люди в Мережі пишуть, що медуз тоннами викидає на берег, де вони гниють. 

 "З Бердянська вчора. Крім цих медуз, ще комарі, і не тільки вночі, але і вдень кусають. Відпочинок такий... Купалися в басейні", - скаржиться відпочивальник.

"Був сьогодні в Бердянську на верхній косі, від самого ранку медуз було мало, а під вечір і в обід уже почалося. Вітром із Бердянської коси надуло медуз", - поділився ще один турист.

Спільнота its_zp показала ролик, знятий на пляжі в Бердянську 11 липня. Автор стверджує, що біля берега на квадратний метр припадає приблизно пʼять медуз.

"Люди заходять максимум по ноги і все, далі ніхто не купається. Якщо є матрац, то нормально, а так  не поплавати", — пояснив він.

 

Багато користувачів  Мережі у коментарях запевняють, що медузи запливають у Кирилівку і Приморськ, проте їх там набагато менше. Деякі радять їхати на Федотову або Бердянську косу, де море відносно чисте.

-На косі в Бердянську все чудово, медуз немає, але печіння після води все-одно присутнє

- Так, після купання пече шкіру. Генічеськ-Стрілкове медуз менше, ніж в минулому році, але теж вистачить

Що кажуть експерти

Зі свого боку експерти пояснюють, що навала медуз  насамперед свідчить про те, що море — забруднене.

"Медузи споживають всіляку дрібницю, яка розмножується на базі розвиненої мікрофлори. У море скидаються побутові стоки, через них розмножуються бактерії, за ними розмножується зоопланктони, а зоопланктони споживаються медузами. Тому наявність медуз свідчить про забруднення середовища", — повідомив доцент кафедри зоології Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара Олександр Пономаренко.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!