Колишні командири "Беркуту" закликають "беркутівців" не застосовувати силу до мирних громадян


Колишні командири спецпідрозділу "Беркут" МВС України закликають "беркутівців" не застосовувати фізичну силу до мирних громадян.

Про це повідомила прес-служба ВО "Батьківщина", пише РБК.

"Ми - перші командири підрозділів "Беркут" МВС України - після кривавих подій за вашою участю 30 листопада 2013 р. на Майдані Незалежності в м. Києві звертаємося до вас з даним листом і засуджуємо ваші непрофесійні дії, які жодним чином не відповідають високим моральним вимогам працівників спецпідрозділів "Беркут", - йдеться у повідомленні.

Вони відзначають, що причиною створення в Україні передумов для "революційної" ситуації послужила не лише відмова Президента України Віктора Януковича від підписання асоціації з ЄС у Вільнюсі, але і той факт, що інтелектуальний та моральний рівень керівників держави, що віддали наказ розігнати мирне зібрання, є значно нижчим від рівня студентів, журналістів та пересічних громадян, які вийшли з протестами на Майдан Незалежності.

"Вам відомо, що право на мирні зібрання і проведення зборів, мітингів, походів та демонстрацій гарантовано Конституцією України кожній людині і громадянину нашої держави. А працівники підрозділів "Беркут" зобов'язані виконувати не лише накази та розпорядження своїх керівників, а насамперед - конституційні вимоги. Злочинні накази про побиття мирних громадян ніхто не зобов'язаний виконувати", - йдеться в повідомленні.

Від імені ветеранів підписалися командир Чернівецького спецпідрозділу міліції "Беркут" 1992-1995 рр., генерал-майор міліції Василь Василов, командир Івано-Франківського спецпідрозділу міліції "Беркут" 1992-1996 рр., доктор філософії в галузі права, заслужений працівник освіти України Андрій Гайдай; командир спецпідрозділу міліції "Беркут" Автономної Республіки Крим 1992-1994 рр., полковник міліції Олександр Крюковський, командир Чернігівського спецпідрозділу міліції "Беркут" 1992-1995 рр., полковник міліції Іван Маляренко. командир Рівненського спецпідрозділу міліції "Беркут" 1992- 1994 рр., підполковник міліції Леонід Потапчук, командир Житомирського спецпідрозділу міліції "Беркут" 1992-1997 рр., командир спеціального миротворчого підрозділу місії ООН в Косово Олег Хапчук та командир Львівського спецпідрозділу міліції "Беркут" 1992-1995 рр., полковник міліції Ігор Чаус.