Командир роти "Гонор" у Франківську розповів про плани росіян і чим ми можемо відповісти


Командир роти "Гонор" відомого батальйону “Вовки Да Вінчі” 59 ОМБ - Олександр Ябчанка в Івано-Франківську розповів про те, чого очікувати від третього року повномасштабного вторгнення, а також про можливості та воєнні перспективи обох сторін.

За словами військового, майже 20% нашої території окуповані і там зараз окупанти влаштували справжнє пекло, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Пам'ятаєте Бучу, Ірпінь? От там зараз таке ж безправ'я і знущання. Якщо ти маєш проукраїнську позицію, то тебе або зламають, або закатують. Ти там не тільки безправний, але і гарматне м'ясо. Вони винищили чоловіче населення Луганщини і Донеччини. Зараз винищують чоловіче населення на окупованій частині Херсонщини",- каже Олександр Ябчанка.

Командир "Гонору" також пояснив, що росіяни в Україні мають дві основні цілі росіян: демілітаризація і денацифікація. Саме в такій послідовності. Адже після "демілітаризації" йде денацифікація, тобто знищення населення.

Що ж стосується цілей окупантів на цей рік, то за словами Олександра Ябчанки, вони захочуть переговорів "з врахуванням територіальних реалій". Тобто захочуть, щоб їм залишилися окуповані території, які вони вже записали собі як свою територію, плюс Харків та Одесу.

"Опісля, як розумієте, буде денацифікація на цих територіях. Друга їх ціль на цей рік - змусити Україну не вступати в НАТО. Щоб могти в будь який момент знову напасти. І третя ціль - змусити прийняти главу держави схваленого ворогом",- переконаний командир.

Втім, окрім довгострокових планів, росіяни мають і більш короткострокові цілі для перемоги у війні. Зокрема деморалізувати населення й зірвати мобілізацію.

"Ви щодня бачите пости про те, як "ТЦК викрадають людей", військовозобовʼязаним за кордоном обмежують консульські послуги, не підготовлених мобілізованих кидають у бій, і т.д. В основному це все йде з анонімних телеграм-каналів, щоб викликати обурення серед людей і зірвати мобілізацію. Друга їх ціль - виснажити економіку. Вони б'ють по портах, блокують наше зерно. Далі вони хочуть виснажити нашу енергетику через атаки на ТЕС. Через удари в нас будуть перебої в енергопостачанні, а відповідно і ціни почнуть рости. В них завдання зробити нас банкротами. Наступна ціль - обмежити нам військову допомогу від партнерів. Оця нещодавня затримка з боєприпасами має нам стати наукою, що треба залежати від себе, а не від когось і розвивати власне оборонне виробництво. Адже вони будуть робити все, щоб обмежити нам допомогу. І останнє - це виснажити українські сили на фронті. Вони не припиняють наступальні операції, провели мобілізацію. Ми готуємося, що десь за місяць будемо утилізовувати цих 300 тисяч мобіків. Але для них більша проблема втрата техніки, ніж живої сили. Вони кидають в "топку" скільки мʼяса, скільки треба. Це і є їх тактика "ми за ценой не постоим",- пояснює Олександр Ябчанка.

Як приклад командир навів бій роти "Гонор" за дорогу життя на Бахмут.

"Вони лізли, ми їх стріляли, вони відходили і знову лізли вже по трупах своїх. Таких м'ясних штурмів у нас за добу було по 12 штук. Попри те, що бої за дорогу тривали півтора місяці, наш батальйон втратив 30 бійців і близько сотні поранених, а знищили 500 російських бійців "елітних" підрозділів. Тобто втрати були 1 до 13. Якби у нас така статистика була по всіх підрозділах, то росіяни б закінчились. Але не всі можуть так воювати з різних причин", - каже захисник.

Водночас Олександр наголошує, що великою проблемою є те, що вони бачать як ми воюємо і повторюють. Якщо раніше у нас було багато дронів і ми мали перевагу, то зараз їх кількість перевищує. Тож у нам теж треба відповідати.

"Нам треба їх виснажувати на полі бою. Вони смертні і теж закінчуються. Це було, ми це можемо. Друге завдання - це ураження їх тилових обʼєктів. За цей час ми вже пошкодили 15% їх нафтопереробних заводів. Це ми тільки власними дронами зробили, а що буде коли нам дадуть ракети... І найголовніше, нам треба максимально готуватися до контрнаступу у 2025 році. Партнери мають постійно постачають нам боєприпаси і високоточну зброю, але цього невистачає. І проблема не в тому, що вони не хочуть нам допомогти, але є специфіка виготовлення зброї і нарощування виробництва вимагає часу. В 2025 році ми мали б за кількістю БК вирівнятися з росіянами", - переконаний командир.

Олександр Ябчанка каже, що переконаний у нашій перемозі, звільненні територій, втім мріяти про парад наших військ на червоній площі все ж не варто.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!