Кому вишиванку або Франківчани обирають українське вбрання


Майдан розставив в українському суспільстві нові акценти. Українська мова, національні традиції, звичаї, побут, культура – все те, що завжди було, нині цінується ще більше. Обов’язковим атрибутом в гардеробі кожного українця стала й вишиванка.

Вишита сорочка споконвіків була у скрині кожної газдині. Довгими зимовими вечорами жінки вишивали вбрання як собі, так і всім членам сім’ї.

В наш час традиції вишивальниць в області підтримуються в Косові та Коломиї. Мало хто з нинішніх франківських газдинь береться вишивати собі сорочку. Вишиванки модніше купувати.

А тим паче, що їх в магазинах вдосталь. Крамниці з традиційним українським одягом ледь не на кожному кроці. Тут можна знайти вироби різних кольорів, фасонів, з цікавими узорами та найрізноманітнішою вишивкою. Ціни на такі вироби теж доволі різні.

Зазвичай, ціна залежить від кількості вишивки. Якщо її багато – то такий виріб буде дорожчим.

«В нас є вироби як з машинною, так і з ручною вишивкою, - розповідає кореспондентові «Бліц-Інфо» продавець крамниці з вишиванками. – Ціна на них приблизно одинакова».

Як зазначає продавець, на остаточну ціну впливає і тканина, яку використовують для пошиття. А це переважно габардин, шифон, льон та бавовна.

«Найдешевшою тканиною є шифон, - продовжує продавець. – На виріб з льону чи бавовни ціна буде вищою приблизно на 100 гривень».

Хоча краще вибирати виріб із натуральної тканини. Варто зауважити, що недоліком такої тканини буде те, що вона сильно мнеться. Тож продавець рекомендує купувати виріб із відсотковим відношенням льону з бавовною приблизно навпіл.

Купують, в основному, вишиванки білого кольору з традиційною чорно-червоною вишивкою. Рідше – чорні, а також з натуральної нефарбованої тканини.

Щодо цін, то вона стартує від 350 гривень, неважливо - на жіночу чи чоловічу. Дизайнерський виріб обійдеться дорожче – від 550 гривень. Дитячі сорочки, зокрема для хлопчика – від 120 гривень, а для дівчинки – від 150 гривень. Також ціна на такий виріб залежатиме від віку дитини.

Модними нині є й вишиті сукні. Найчастіше на таких виробах зображаються традиційні українські квіти – соняшники та маки, а також різноманітні узори. Ціна сукні варіюється від 550 до трьох тисяч гривень.

Фасони суконь та сорочок теж дуже різняться між собою. При виборі вишиванки слід довіряти власному естетичному смаку, функціональності виробу і матеріальній спроможності. Проте, варто не забувати, що таку річ купується один раз в кілька років. Тому до вибору вишиванки краще підійти виважено і ретельно, щоб з гордістю та достоїнством потім носити річ, яка символізує патріотизм та відданість країні.