Ковалі-іноземці бояться їхати до Івано-Франківська


Через військові події в Україні мало не скасувалося створення головної скульптури «Свята ковалів».

«Свято ковалів» – масштабне щорічне дійство. Кращі майстри своєї справи з усього світу з’їжджаються до нашого міста, аби позмагатися з колегами та показати власні вміння й творчі шедеври.

На цьогорічне святкування, яке має стартувати 9 травня, вже приїхали ковалі з Італії, Білорусі, Росії, Кривого Рогу та Нікополя.

Однак, як повідомив кореспондентові «Бліц-Інфо» голова громадської організації «Свято ковалів» Сергій Полуботько, гострі події в нашій державі вплинули і на проведення ковальських урочистостей  в Івано-Франківську.

«З десяток запрошених іноземних скульпторів відмовилися прибути, – пояснює Сергій  Полуботько. – Кожен мотивував по-своєму. Демонстратор із Санкт-Петербурга Володимир Дємідов, який заявлений в афіші, сказав, що його мама не пустила. Поляки послалися на сімейні обставини. Тим паче уряди більшості держав офіційно рекомендують поки що не їхати до України. Якраз через це відмовився від участі шведський коваль, палестинські майстри з Ізраїлю. Скульптор з Нідерландів, хоч і погодився приїхати, але дуже хвилюється, постійно телефонує, навіть посеред ночі, запитує, чи безпечна ситуація».

Найгірше те, що більшість з них мали працювати над створенням головної скульптури «Позитив». Хоча, в останній момент, погодилися допомогти майстри з Естонії та Харкова.