Летальні ДТП. Чому на Долинщині гинуть люди


Долинщина увійшла в перелік районів Івано-Франківської області, де найчастіше трапляються ДТП зі смертельними наслідками.

Журналісти Суспільного побували у Долині та розпитали місцевих жителів про відрізки доріг, де найчастіше стаються ДТП.

Сергій Стрільчук втратив сина пів року тому. Увечері 10 січня Костя пішки йшов з Долини до бабусі у Вигоду. За поворотом на село Новоселиця його збив п’яний водій, який втік з місця ДТП.

"Наскільки мені відомо зі слів людей – їхало два буси. У першому бусі водій був у нетверезому стані. У другому бусі їхав його колега, тверезий. На цьому відрізку він збиває мою дитину – одну-єдину в моїй сім’ї, в моєму житті. Це сталося приблизно в 21:00 годині. І наскільки ці люди виявилися цинічними, що протягом 20-15 хвилин вони вирішували долю моєї дитини, що мають робити. В цей час моя дитина стікала кров’ю", - розповідає батько загиблого Сергій Стрільчук.

Костю привезли до лікарні за 40 хвилин після аварії. Через чотири дні 21-річний хлопець помер у медзакладі. Експертиза показала, що хлопець йшов узбіччям, а в автівки був відсутній гальмівний шлях.

Підготовче засідання у справі відбулося через пів року після трагедії. Чоловік переживає, що винуватець трагедії може залишитися без покарання: "Із втратою дитини в нас з дружиною втратився смисл цього життя, тому що жилося заради цієї дитини. І цим випадком наше життя просто-напросто перекреслилося".

Летальні ДТП. Чому на Долинщині гинуть людиСуспільне Карпати

Летальні ДТП. Чому на Долинщині гинуть люди

По смертельній ДТП у селі Княжолука Долинського району, в якій загинули двоє маленьких дітей разом з матір’ю, суди тривають вже рік. Рішень досі немає.

Керівник "Автомайдану Долинщини" Роман Штойко каже, що це одна з найаварійніших ділянок у районі: "Біля села Княжолука недавно зробили дорогу. І, на превеликий жаль, переважно молоді витискають з будь-якої машини все, що можуть. В результаті стаються ДТП".

Інша небезпечна ділянка — поворот з Долини на село Яворів.

"Це затяжний крутий поворот, на якому стається безліч аварій. За останній рік, якщо не зраджує пам'ять, було дві смертельні ДТП. Одна з них - хлопці їхали з Княжолуки. Приїхали із заробітків, купили машину, сіли п’яні за кермо і залетіли під фуру, - пригадує Роман Штойко. - І на протилежній стороні, десь може пів року тому, їхав п’яний молодий хлопчина. Його занесло, перевернувся – і, на жаль, летальний випадок".

Роман Штойко пояснює: щоб судові процеси не затягували, необхідно правильно складати протоколи (чітко вказана схема ДТП та імена усіх свідків), а також фото-, відеофіксація.

Адвокат Олексій Сливінський додає: "І довіра до свого захисника. Потерпілі самі ускладнюють собі ситуацію, подаючи безліч незрозумілих клопотань для слідчих, оскаржуючи будь-які їхні дії. Елементарні випадки ДТП розслідувалися 4-5-6 років. І в подальшому суд не мав нічого іншого, як закрити справу за закінченням строків".

Аби звести до мінімуму ДТП, необхідно змінювати правосвідомість людини, вважає Олексій Сливінський

"Людина мусить розуміти, що вчинивши ДТП, вона повинна понести за це відповідальність. Також, якщо ми говорили про водіїв напідпитку, люди мають розуміти, що в будь-якому випадку сідати за кермо п’яними – недопустимо", - каже адвокат.

Такої ж думки притримується співзасновник та голова ГО "Vision Zero" Віктор Загреба. Розповідає, що високі штрафи водіїв не лякають, бо на вулицях мало патрулів; завжди є можливість уникнути покарання. Всі впевнені, що вони – досвідчені водії і ніколи не потраплять в ДТП.

Мусить бути, крім високих штрафів, які в нас є, ще дуже якісні масштабні промо-кампанії і фактор невідворотності покарання. Оцих двох складників у формулі в Україні немає.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!