Лідери G7 закликали Росію негайно зупинити війну та вивести війська з України


Лідери країн «Групи семи» закликали Росію негайно зупинити війну та вивести всі свої війська з України.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві учасників саміту G7, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

«Ми закликаємо Росію зупинити триваючу агресію і негайно, повністю та безумовно вивести свої війська та військове обладнання з усієї міжнародно визнаної території України. Росія розпочала цю війну і може завершити цю війну. Російська агресія проти України є порушенням міжнародного права, зокрема Хартії ООН», - йдеться у заяві.

Учасники саміту підтвердили рішуче засудження російських злочинних спроб силою захопити території України та наголосили, що справедливий мир не може бути досягнутий без повного та безумовного виведення російських військ та військового обладнання, і цей пункт має бути частиною будь-якого заклику до миру.

«Російська безвідповідальна ядерна риторика, підрив режиму контролю над озброєнням та заявлений намір розгорнути ядерну зброю в Білорусі є небезпечними та неприйнятними. Ми підтверджуємо заяву всіх лідерів країн G20, включаючи росію. У цьому контексті ми підтверджуємо нашу позицію, що погрози росії використати ядерну зброю, будь-яке одностороннє застосування ядерної зброї росією у контексті її агресії проти України є неприпустимими», - йдеться у документі.

Лідери «Групи семи» знову нагадали про резолюцію Генеральної асамблеї ООН A/RES/ES-11/6 під назвою «Принципи Хартії Об’єднаних націй, що закладають основу для всеохоплюючого, справедливого та тривалого миру в Україні», яка була ухвалена у лютому цього року за широкої підтримки міжнародного співтовариства, та підтвердили намір продовжувати конкретні зусилля для досягнення такого широкого, справедливого та тривалого миру в Україні.

«Ми залишаємося відданими дипломатії, вітаємо та підтримуємо серйозні зусилля Президента України Володимира Зеленського у встановлені цих базових принципів у його Формулі миру, у відповідності до Хартії ООН», - йдеться у заяві.

Також лідери G7 підтвердили готовність надалі здійснювати організаційні заходи разом з Україною, а також із зацікавленими країнами та інституціями, що спрямовані на побудову стійкої безпеки, та прийняти інші зобов’язання, що мають допомогти Україні захистити себе, забезпечити своє вільне та демократичне майбутнє, а також стримати можливу російську агресію у майбутньому.

«Ми готові допомогти Україні розбудувати позитивне майбутнє для її народу. Ми вітаємо ключову роль, яку Україна відіграє у європейській політичній спільноті», - наголосили учасники зустрічі «Групи семи».

Як повідомлялося, в японській Хіросімі сьогодні розпочався 48-й саміт «Групи семи», який триватиме до 21 травня. Головною темою зустрічі японське головування G7 визначило забезпечення стійкості глобальної економіки в контексті наслідків пандемії коронавірусу та наслідків російської агресії проти України.

Європейський Союз на цьому саміті представляють президент Європейської Ради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів G7 в онлайн-режимі.

Попередня така зустріч була проведена у Німеччині у червні 2022 року.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!