Лікарі успішно прооперували прикарпатця, у якого був Covid-19 та вада двох клапанів серця


Ще в лютому в Центральну міську клінічну лікарню поступив 57-річний пацієнт з "ковідною" пневмонією. Серед основних симптомів задишка, низька сатурація, біля 50% ураження легень.

Оскільки ЦМКЛ надає комплексний спектр медичних послуг, пацієнта оглянув лікар-кардіолог та вислухав шуми серця. На ЕХО серця каріолог-ехографіст діагностувала і виміряла важку ваду двох клапанів, повідомляють на сторінці лікарні.

Наступним кроком було консультування фахівців відділення інвазивних методів діагностики і лікування. Через важкий стан пацієнта його ще 2 тижні готували до складної операції, що відбулась в березні 2021 року. Операція, що тривала біля 5 годин: корекція важкої поєднаної вади серця: важкої аортальної недостатності з приводу двостулкового АК та важкої мітральної недостатності з приводу відриву декількох груп хорд від папілярних м‘язів передньої стулки мітрального клапану (сегмент А2) – пройшла успішно.

Проведено протезування аортального клапану та реконструкція передньої стулки МК з допомогою трьох неохорд (Goretex PV4) та анулопластику кільцем Medtronic #36.

На думку, кардіохірурга, Тараса Гудзенка, причиною такої важкої поєднаної вади двох клапанів, могла бути тривала недіагностована вроджена вада - двостулковий аортальний клапан, який з віком почав не щільно закриватися, як наслідок розвинулася безсимптомна важка аортальна недостатність, котра в свою чергу спричинила перерозтягнення порожнини серця (лівого шлуночка) та не щільність вже другого клапана серця - мітрального (т.зв. мітралізація вади); хорди клапана не витримали, та обірвалися, виникла гостра важка мітральна недостатність на фоні важкої аортальної недостатності, хворий міг померти від набряку легень. Не виключено, що відрив хорд міг відбутися на фоні загальної інтоксикації через COVID-19.

Пацієнт виписаний на 9-ий день після операції у задовільному стані додому. Наразі проходить реабілітацію та регулярно консультується з лікарем.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!