Лікування відкритого овального вікна


Відкрите овальне вікно - структурна аномалія серця, що представляє собою невеликий (до 5 мм) отвір в перегородці між двома передсердями. При нормі камери серця не з'єднані.

У більшості людей відкрите овальне вікно не впливає на гемодинаміку і не виявляється протягом життя. Але у деяких пацієнтів воно стає причиною інсульту, емболії, серцевої недостатності. У 5% людей з відкритим овальним вікном виявляють аневризму міжпередсердної перегородки. При наявності показань ви можете пройти лікування відкритого овального вікна за кордоном. У закордонних клініках його закривають оклюдером за допомогою мінімально інвазивної процедури.

Діагностика

Відкрите овальне вікно часто залишається невиявленим з двох причин:

- симптоми зазвичай відсутні.

- стандартне УЗД рідко виявляє відкрите овальне вікно, адже для його виявлення потрібне черезстравохідне дослідження з контрастом.

Ультразвукова діагностика з контрастуванням найбільш інформативна. Адже дозволяє не тільки констатувати факт відкритого овального вікна в серце, але і оцінити його вплив на гемодинаміку. Лікарі перевіряють, чи є шунтування (скидання крові) через отвір, і наскільки воно виражено.

При підготовці до хірургічного втручання пацієнтам зазвичай проводять КТ або МРТ з контрастом.

Кому потрібне лікування

Відкрите овальне вікно у дитини - це норма. Воно завжди відкрито при народженні, у 50% дітей заростає в перший рік життя, ще у 25% - до другого року. Приблизно в одного з чотирьох людей овальне вікно залишається відкритим протягом усього життя. Але у більшості з них ця структурна аномалія серця не впливає на тривалість і якість життя.

Закриття вікна потрібно в таких випадках:

- поява симптомів, пов'язаних з надмірним навантаженням на праву половину серця;

- ознаки серцевої недостатності;

- перенесений інсульт, транзиторна ішемічна атака або емболія.

Відкрите овальне вікно стає причиною криптогенних інсультів. У правій половині серця частіше утворюються тромби, але в ліву половину вони не потрапляють, тому що ці частини серця не з'єднані. Однак при відкритому овальному вікні тромби мігрують з правого передсердя в ліве, а звідти - у великий шлях кровообігу і в судини головного мозку.

Як проводять лікування

Для закриття овального вікна потрібна установка оклюдером. Це пристрій, який являє собою подвійний диск з перешийком.

Процедура мінімально інвазивна. Це транскатетерна маніпуляція, яка виконується через невеликий розріз на нозі. Лікар вводить катетер в стегнову артерію, просуває до серця. Під контролем рентгенографії він встановлює оклюдер. Його вводять в складеному вигляді, а всередині серця розправляють і фіксують.

Закрити овальне вікно цим способом можна як дитині, так і дорослій людині. Після лікування знижується ризик інсульту, серцевої недостатності і проходять симптоми, включаючи напади мігрені.

Хірургічна пластика дефекту застосовується вкрай рідко. Зазвичай операцію роблять, якщо одночасно потрібно усунення клапанних вад або інших захворювань серця.

Куди звернутися

Ви можете пройти діагностику та лікування відкритого овального отвору за кордоном, щоб отримати кращі результати. Фахівці компанії Booking Health підберуть для вас відповідну клініку і організують поїздку. На нашому порталі можна порівняти ціни і вигідно забронювати медичну програму. Користуючись послугами Booking Health, ви не тільки можете отримати допомогу найвищого рівня, але й заощаджуєте до 50% - вартість операції знижується за рахунок відсутності коефіцієнтів для іноземних пацієнтів.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!